Varkauden museoiden tapahtumat Euroopan kulttuuriympäristöpäivänä

Spread the love

Miljoonan puun talkoot Euroopan Kulttuuriympäristöpäivänä 9.9.2023 klo 10.00 -1 6.00 Tehtaan koululla, Varkaudessa

Tehtaan koulu, Kirkonmutkan Hiekkakenttä, Satakunnankatu 2, 78300 Varkaus 

Lauantaina 9.9.2023 klo 10.00–16.00. 

Varkauden museot ovat mukana Euroopan Kulttuuriympäristöpäivänä Miljoonan puun talkoissa. Silloin jaetaan maksutta yhteensä 500 koivun, kuusen, siperiankuusen ja männyn taimia. Taimia voi istuttaa omaan pihaansa tai kaupungin osoittamalle istutusalueelle, jossa on valmiina istutusvälineet ja ohjaus. Hakijoiden kannattaa ottaa roiman istutusinnon lisäksi mukaansa kassi, jolla taimen voi kuljettaa.

Puun istuttaminen on ympäristöteko, mutta samalla myös osa nykytaideteosta. Miljoonan puun talkoiden taustalla on taiteilija Nina Backmanin vuonna 2019 aloittama Silence Project -kokonaisuus. Jokaisen oikeudesta inspiraationsa saanut Silence Project nostaa esiin hiljaisuuden, tilan ja luonnon merkityksen, sekä näiden vaikutukse suomalaiseen kulttuurin, arvoihin ja identiteettiin.

Miljoonan puun talkoot on kaikille avoin projekti, jossa puiden istuttaminen, ilmastonmuutoksen hidastaminen ja taide kohtaavat. Talkoiden tavoitteena on laaja-alaisen yhteistyön myötä istuttaa Suomeen miljoona puuta, sekä rakentaa puita istuttamalla hiljaisia tiloja, jotka luovat vehreyttä, lisäävät hyvinvointia ja auttavat luonnon monimuotoisuuden suojelemisessa.

Miljoonan puun talkoot eivät ole siis vain Varkauden museoiden yksittäinen tapahtuma, sillä talkoissa on ollut jo valtakunnallisesti mukana mm. Kiasma, Serlachius Gustav-museo, Helsingin taidehalli, Näyttelykeskus WeeGee, Emma, Sinebrychoffin taidemuseo, Riihisaari, Turun taidemuseo ja Sinkka. Näiden merkittävien museoiden joukkoon Varkauden museot nyt omalla osallistumisellaan liittyy.

Miljoonan puun talkoot toimivat symbolisina jäähyväisinä Varkauden museoiden ansiokkaalle toiminnalle Varkauden teollisen perinnön vaalimistyössä ja uuden ajan alkuna Varkautelaisten uutena museona, sillä pitkään odotettu Varkautelaisten uusi museo avautuu Tehtaan koululla keväällä 2024! Uudesta museosta rakentuu ennennäkemätön ja elämyksellinen yhdistelmä kaupungin, kaupunkilaisten sekä Varkauden teollisuuden yhteistä historiaa ja tulevaisuutta.

Tapahtuma on myös osa Varkaus-Päiviä. Vapaa pääsy. 

Järj. Varkauden museot yhteistyössä Nina Backman, Varkauden kaupunki tekninen toimi, Varkauden Museonystävät ry ja VisitVarkaus.

Teemalliset Vanha Varkaus -kävelykierrokset Euroopan Kulttuuriympäristöpäivänä 

Lauantaina 9.9.2023 klo 11.00 Arkea kirkonmutkassa

Lähtö Kirkonmutkan hiekkakentältä, Satakunnankatu 2, 78300 Varkaus   

Millaista arki ja asuminen olivat Varkauden teollisessa yhteisössä 1900-luvun alkupuolella? Kävelykierroksen aikana tutustutaan varkautelaisten arkeen Niittylän työväenkorttelin hellahuoneista Kosulanniemen huviloihin. Reitin pituus on noin kaksi kilometriä ja kesto noin tunti.   

Lauantaina 9.9.2023 klo 13.00 Sisällissodan paikat

Lähtö Varkauden museoiden etupihalta, Wredenkatu 5 A, 78250 Varkaus 

Varkaus on yksi vuoden 1918 tunnetuimmista paikkakunnista. Seudulla ei nähty suuria taisteluja, mutta välienselvittely ja tilinteko tunnetaan sitäkin paremmin. Varkauden museoiden kävelykierroksella pääset tutustumaan sisällissodan tapahtumapaikkoihin. Reitin pituus on noin kaksi kilometriä ja kesto noin tunti. 

Järj. Varkauden museot  

Kävelykierrokset ovat osa Varkaus-Päiviä. Molemmille kierroksille on vapaa pääsy.   

Jätä kommentti