Festivaalin dekkaristit esittelyssä

Spread the love

Dekkarit-festivaali, kesäinen kirjallisuustapahtuma keskisessä Suomessa rikoskirjallisuuden ystäville käynnistyi Varkaudessa vuonna 2016. Tapahtuma järjestetään nyt Pieksämäellä kestikievarimiljöössä, luonnon keskellä Häkkilän tilalla 28.-30.7. Paikalle tulee nimekkäitä, tunnettuja kirjallisuuden alan henkilöitä –
viikonloppu vietetään rennossa mukavassa seurassa ja yhdessäolon merkeissä.

Ohessa lyhyesti dekkaristeista:

Sammattilainen dekkarikirjailija Tiina Martikainen on julkaissut neliosaisen poliisikoirasarjan. Tänä keväänä ilmestyi ensimmäinen osa Ruuti -sarjasta, jossa rikoksia ratkoo rikosylikonstaapeli Mira Tulenheimo apunaan partioruumiskoira Ruuti.

Realistisen tuntuisia dekkareitaan varten Martikainen tekee laajaa taustatutkimusta niin poliisien kuin poliisikoirien toiminnasta.

Pieksämäellä asuvan kirjailijan ja opettajan Tuire Malmstedtin esikoisromaani Pimeä jää aloitti psykologisten trillereiden sarjan, jonka pääosassa on ylikonstaapeli Isa Karos. Vuonna 2021 alkoi Metso & Vauramo -sarja, jonka kolmas osa, Lyijysydän, ilmestyi heinäkuun alussa.

Kirjailija käyttää jännittävissä ja koukuttavissa tarinoissaan eri aikajanoja ja elementtejä, jotka kirjojen loppupuolella yhdistetään taidokkaaksi kokonaisuudeksi.

Ari Wahlsten on helsinkiläinen kirjailija, ohjaaja, näyttelijä, sanoittaja ja entinen Lapinlahden Lintujen jäsen.

Wahlsten on virkistävän erilainen dekkaristi, sillä hän kirjoittaa hard boiled -tyyliin. Kit Karisma -sarjasta on ilmestynyt seitsemän osaa ja pääosassa on tummaihoinen yksityisetsivä, joka pitää mm. nyrkkeilystä ja suomalaisista tangoista. Kit on peloton yksityisetsivä, joka oikoo joskus lakia ja jolla on sekalainen asiakunta.

Wahlstenin dekkareiden kieli on rehevää ja kuvailevaa.

Ari Wahlsten (Kuva: Vesa Moilanen)

Helsinkiläinen kirjailija ja vapaa toimittaja Valtteri Mörttinen on omalaatuisen rikosylikonstaapeli Ailon Rajakari- dekkarisarjan luoja. Mörttinen on dekkarialalla uusi ja kiinnostava tuttavuus. Kahdessa ilmestyneessä kirjassa on raadollista realismia, jännitystä ja reilusti mustaa huumoria. Mikä tarinoissa on faktaa ja mikä fiktiota? Sen lukija joutuu itse päättelemään.
Uusimmassa teoksessaan, jota sanotaan agenttiromaanin parodiaksi, Mörttinen käsittelee salaliittoteorioita ja poliittista terroria.

Kirjailija on sanonut eräässä haastattelussa: ”Jos saisin olla mikä tahansa väri, olisin koira.”

Joonas Konstig, entinen punkkari, on espoolainen kirjailija, kouluttaja, kolumnisti ja paljon käytetty puhuja erilaisissa tilaisuuksissa.
Mieheltä on ilmestynyt ruoka-aiheinen teos, novelleja ja romaaneja, kuten mm. v. 1945 tapahtumiin perustuva trilogia, jonka sanotaan nostaneen Konstigin varteenotettavien kirjailijoiden joukkoon.

Lisäksi Konstig kirjoittaa lautapeliaiheista blogia nimeltä Puutyöläinen.

Ville Kaarnakari (Kuva: Vesa Moilanen)

Reservin majuri, kirjailija ja kirja-arvostelija Ville Kaarnakari on palvellut rauhaturvatehtävissä Lähi-Idässä. Kaarnakari kirjoittaa sota- ja vakoilutrillereitä, joissa todellisten tapahtumien lomaan on sijoitettu kuvitteellisia tapahtumia.
Koukuttaviaksi sanottuja teoksia on ilmestynyt parikymmentä.

Kirjoissa sanotaan olevan jännittävä salainen sotahistorian puoli.

Onko teoksissa uutta tietoa menneisyydestä? Ehkäpä, sillä sotilastiedustelun arkistot vietiin jatkosodan loppuvaiheessa Ruotsiin, joten lähdeaineisto on puutteellinen.

Janne Toivoniemi (Kuva: Vesa Moilanen)

Janne Toivoniemi on kalliolainen filosofi ja esikoiskirjailija, jonka psykedeelis-filosofinen teos Sateenkaarimurhat aloittaa sarjan Filosofisen etsivätoimiston tutkimuksista. Kirjasta sanotaan että siinä ”kaikki omituinen on normaalia ja normaali omituista”.

Sarja saa jatkoa elokuussa kun Lähiörotat ilmestyy. Etsivätoimiston perustanut Kimi Kataja toimii yhdessä filosofiystävänsä Benny Serlinin kanssa.

Toivoniemen tekstiä sanotaan rennoksi ja humoristiseksi.

Jätä kommentti