Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto Sari Peltoniemen Ihmetytölle

Spread the love

 Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto on myönnetty vuosittain suomenkieliselle lastenromaanille vuodesta 2001 alkaen. Palkinnon ovat perustaneet Varkauden kaupunki ja Stora Enson Varkauden tehtaat ja sen arvo on 3500 €. Palkinto julkistettiin keskiviikkona 14.6. – perinteisesti Vekara-Varkaus -festivaaliviikolla.

Lapsiraati valitsi Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinnon voittajaksi Sari Peltoniemen teoksen Ihmetyttö. Kuudesta alakouluikäisestä koostuva raati perusteli valintaansa kirjan huumorilla, yllätyksellisyydellä ja henkilöhahmojen hauskuudella. Kirjan mainittiin olevan myös sopivan outo ja juonen kiinnostava. Sari Peltoniemelle LukuVarkaus -finaaliehdokkuus oli jo kolmas.

– Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto on kirjailijalle aivan erityinen ylpeyden aihe, koska siitä päättävät lapsilukijat. On ollut hauska huomata, että lapset eivät tässäkään toimi niin kuin me aikuiset ehkä odotamme, vaan oman itsenäisen makunsa ja tahtonsa mukaan. Olen iloinen omasta puolestani ja vielä iloisempi tästä hienosta palkinnosta, joka on kirjallisuuspalkintojen joukossa ihan ainutlaatuinen, kertoo Sari Peltoniemi.

Kirjallisuuspalkinnon voittajan valitsevassa lapsiraadissa oli tänä vuonna varkautelaisia Luttilan ja Repokankaan koulun oppilaita. Luttilan koulusta mukana olivat neljäs- ja viidesluokkalaiset Jonna Heikkinen ja Josefiina Rautiainen. Repokankaan koulun oppilaista neljänneltä luokalta raatiin osallistuivat Aura Pyykkö ja Vilhelmiina Thil. Viidesluokkalainen Hilla Hoffren ja kuudesluokkalainen Akseli Simonen käyvät myös Repokankaan koulua.

Finaalissa oli tänä vuonna kuusi laadukasta vuonna 2022 julkaistua lastenkirjaa. Finaalikirjojen aiheet vaihtelivat voittajakirjan supersankariperheestä sairaalatarinaan ja yön hirviöistä rinnakkaistodellisuuksiin. Kirjojen teemoina käsiteltiin ystävyyttä, rohkeutta, omien vahvuuksien ja oman tien löytämistä. Erityisesti ystävyyden teema tuli esille useammassakin kirjassa.

Varkauden kirjaston auditoriossa pidetyssä tilaisuudessa Waltterin koulun äidinkielen opettaja Jouni Virtanen totesi Lasten LukuVarkaus -kilpailun olevan ainoa laatuaan Suomessa, koska lapsiraatilaiset ovat tekemässä valintaa ja päätöstä voittajakirjasta. Kilpailun tavoitteena on nostaa suomalainen lastenkirjallisuus sille kuuluvaan arvoonsa.

Nea Pitkäkangas

Omasta lukemisenhistoriastaan kertoi puheenvuorossaan Stora Enson Varkauden tehtaiden edustajana laatuinsinööri Nea Pitkäkangas. Varkauden kaupungin tervehdyksen tilaisuuteen toi hyvinvointi- ja sivistysjohtaja Timo Tuunainen, jonka mukaan Lasten LukuVarkaus -kilpailussa on mainiosti toteutettu osallistaminen kuunnellen asiakasta – lapsia. Hän myös toi esiin lukutaidon merkityksen – lukemalla syntyy kuvia ja saa lisää ajattelutaitoa. Keinoälyn hän uskoo olevan apuväline tulevaisuudessa, mutta sen varaan ei saa heittäytyä.

Timo Tuunainen

Jenni Olli

Tilaisuudessa Jenni Olli soitti selloa Marketta Kosusen säestäessä pianolla. Lasten LukuVarkaus -kilpailun voittajan, Sari Peltoniemen puolesta palkinnon otti vastaan kirjailijan puoliso Antti Tammela.

Äänihaastattelussa Antti Tammela – jutustelunaiheena musiikki

Jätä kommentti