Sosiaali- ja terveysjärjestöt yhteistyössä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiksi

Keskiviikkona syyskuun ensimmäisenä päivänä Yhdistystalo Warikolla Varkauden Päiviönsaarella muisteltiin yhdistystoiminnan ja vapaaehtoistyön merkitystä. Ja katsottiin myös tulevaan. Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry täyttää tänä vuonna 20 vuotta ja osa muistelotarinoista pääsee yhdistyksen marraskuun juhlassa esitettävään historiikkiin.

Moni yhdistys ja ihmiset muistavat ehkä paremmin Vammel ry:n ja Vammeltalon. Alkujaan muutama yhdistysaktiivi sai idean, että Varkaudessa tarvitaan yhteisö ajamaan vammais- ja potilasjärjestöjen asiaa. He perustivat vuonna 1978 Vammaisjärjestöjen Neuvottelukunnan, jossa oli jäseninä eri yhdistyksiä edustavia yksityishenkilöitä. Toiminta jatkui 1990-luvun alkupuolille. Tuolloin Varkauteen perustettiin kaupungin viralliseen organisaatioon Vammaisneuvosto – vammaisjärjestöjen neuvottelukunta jatkoi toimintaansa.

Vammaisjärjestöjen Neuvottelukunnasta tuli vuonna 2002 Vammel ry. Toiminta yhdistysrekisteröitiin ja siihen liittyi aluksi kolmen yksityishenkilön lisäksi yhdistyksiä. Vammel ry opetteli toimintaa ja ensimmäiset RAY:n (nykyisin STEA) avustukset yhdistys sai vuonna 2006 – pienimuotoisena mutta kuitenkin.

Toiminta pyöri Savontien toimipisteessä, josta myöhemmin yhdistys asettui Päiviönsaarelle osoitteeseen Ahlströminkatu 12. RAY:n avustusmäärät nousivat ja yhdistys pystyi palkkaamaan ensin päätoimisen työntekijän, sittemmin kaksi työntekijää. Myös Varkauden kaupunki oli tukemassa yhdistyksen toimintaa.

Joitakin vuosia sitten nimi muutettiin paremmin kuvaamaan yhdistyksen tekemää työtä – nimeksi tuli Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry. Toimintaa viilattiin sosiaali- ja terveysjärjestöjen suuntaan – muutettiin myös toiminta-ajatusta nykyaikaisempaan kieliasuun.

Warikko

Muutama vuosi sitten yhdistys löysi paremmin liikuntaesteisiä palvelevan toimitilan, n. 330 neliötä katutasosta osoitteessa Ahlströminkatu 22. Tilan nimeksi tuli Yhdistystalo Warikko. Tiloissa toimii yhdistyksen lisäksi muutama vammaisyhdistys alivuokralaisina omissa toimistotiloissaan. Kokoustilat ja nykyaikaiset kokousvälineet ovat käytössä myös Teams-kokouksia varten.

Yhdistystalo Warikolla eri sosiaali- ja terveysjärjestöt pitävät tilaisuuksia ja luentoja. Lisäksi Warikko toimii tiedon jakamisen pisteenä, josta Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:n työntekijät tarvittaessa ohjaavat oikean tiedonlähteen luokse.

Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:n ja Yhdistystalo Warikon perustehtävinä on olla jäsenjärjestöjensä tukena ja kehittää sosiaali- ja terveysjärjestöjen yhteistyötä kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi. Tehtäväkenttään kuuluu vapaaehtoistoiminnan kehittäminen ja edistäminen. Yhdistystalo Warikko on alueella toimivien sosiaali- ja terveysjärjestöjen tuntema tuki- ja kehittämiskeskus – kuntalaisten tuntema kansalaistoiminnan keskus. Tämän vuoden helmikuussa sosiaali- ja terveysministeriö vahvisti Paikka auki -avustuksen myöntämisen. Avustuksella palkattiin maaliskuussa työntekijä ja yhteistyö Joroisten ja Leppävirran kanssa on käynnistynyt.

Jätä kommentti