Väinölän kesä toi Varkautta jälleen tunnetuksi

Ilmassa väreilee jo syksy ja muuttolinnut valmistautuvat muuttamaan muille maille. On sadonkorjuun aika. Taidekeskus Väinölässä ja Wäinölä Areenalla vietettiin lauantai-iltapäivällä 21.8. yhteinen kesäkauden päätöstilaisuus, kiitosjuhla puheiden, runojen ja makoisten maittavien kera Wäinölän tapaan.

Taidekeskus Väinölän  galleristi Timo Hämäläinen totesi tapahtuman avaussanoissaan, että kun joku päättyy niin seuraa uutta – aina on uusi mahdollisuus. Ja jos on jotain korjattavaa, sen voi tehdä.

– On ollut ilo touhuta naivistinäyttelyn asioita – tämä on meidän tapamme elää. Tästä on hyvä jatkaa – jos olemme terveitä ja pystymme tekemään.

– Naivismitaide on käsittääkseni taidetta, jota tehdään sydämen kautta. Sillä tavalla, oman persoonan ja sydämen kautta naivistit tekevät taidetta, joka vapautuu sääntöjen kahleista eri tavalla kuin muu taide – oma minuus löytyy, hän totesi.

Naivistinäyttelyn kuraattori, tapahtumatuottaja Marja Muusa-Hämäläinen kertoi näyttelyn vaiheista ja taustoista. Nyt oli 10. kerta, ensimmäisellä kerralla taiteilijoita 17, nyt 65 – naivismi on puhjennut kukkaan, ”Iloa – ystävyyttä – naivistit Varkaudessa”. Kävijöitä oli tänäkin kesänä ennätysmäärä.

– Taide on tunteita herättävä. Jotkut kitkevät, jotkut nauravat, jotkut istahtavat ja jakavat näkemäänsä ystävilleen. Näyttely on Väinölän tapaan tehty, on pysytty uskollisena sydämen äänelle eikä olla lähdetty tuulen mukana. Naivismi on tietyllä tavalla tuuliajolla ja siihen sekoitetaan ITE-taidetta ja outsider-taidetta. Lupaan, että Väinölän kesänäyttely on naivistinäyttely, hän sanoi.

Timo ja Marja-Muusa Hämäläinen tekivät yhteistyökumppaneiden kanssa ikimuistoisen kulttuurikesän Taidekeskus Väinölässä ja Wäinölä Areenalla.

Professori Hannu Itkonen selvitti puheessaan naivismin koostumusta, koskettavuutta häneen itseensä ja Väinölän naivistinäyttelyä. Naivismista hän totesi kirjoitetun jokseenkin vähän, vaikka naivismia on tehty satoja vuosia.

– Naivismissa on pyrkimys spontaaniin yksinkertaisuuteen ja vilpittömyyteen. Naivistit kiinnittävät huomiota erityisesti yksityiskohtien tarkkuuteen ja myös humoristista otetta on nähtävillä.

– Naivisminäyttelyssä käyminen on aina tuottanut hyvän mielen. On kiinnostavaa, että naivistien teosten katseleminen on antanut ajattelemisen aihetta myös omalle työlleni tutkijana. On syntynyt eräänlainen vuorovaikutussuhde – naivistien teokset ovat haastaneet ajattelemaan asioita uusista näkökulmista.

Professori Hannu Itkonen paneutui puheessaan naivismiin laaja-alaisesti, myös subjektiiviselta näkökannalta. Wäinölä Areenan yleisö sai paljolti tietämystä.

Omissa pohdinnoissaan Hannu Itkonen oli löytänyt naivismista kuusi teemaa. Teokset ovat aina täynnä yllätyksiä persoonallisella tavalla. Teokset ovat huumorilla kyllästettyjä. Teoksissa on omanlaistaan yhteisöllisyyttä. Teoksissa kuvatuissa rakennuksissa ja rakennusten miljööstä löytyy samaa kuin ihmisten välisistä suhteista. Teoksissa eläimet asettuvat lämminhenkisellä tavalla osaksi ihmisyhteisöä.

Hän myös nosti esille naivismin merkityksen lapsia puhuttelevana – empatian ja myötäelämisen kasvattamisessa. Taidekeskus Väinölän osalta hän totesi, että naivistit ovat todellakin löytäneet paikan kortteerikseen.

– Jo itse vuonna 1913 valmistunut rakennus on kuin tehty naivistien mielenlaadulle. Väinölässä tutustuu teoksiin ja taianomaiseen rakennukseen. Väinölä luo keskelle kaupunkia naivistimaailman, joka viestii ilon ja värin, yhteisöllisyyden ja ystävyyden ilosanomaa.

– Naivistinäyttely ja muutkin Väinölän tapahtumat värittävät ja rikastuttavat paikkakunnan kesää. Vieraskirja viestii, että muualtakin Suomesta ja jopa maamme rajojen ulkopuolelta on löydetty tie Väinölään. Varkautta on tehty tunnetuksi. Siitä paikallisten päätöstentekijöiden tulisi olla mieleissään, sanoi professori Hannu Itkonen, jonka mukaan Väinölässä paistaa aurinko sateisinakin päivinä – siitä pitävät kesäaikaan naivistitaiteilijat huolta.

Marketta Takku toi tapahtumaan isot kiitokset kaikille asianosaisille.

Tapahtumassa Taidekeskus Väinölän kesäkauden yhteistyökumppaneiden puheenvuoron käytti Kirja-Varkaus ry:n puheenjohtaja Marketta Takku todeten, että moni on osannut tiensä Väinölään.

– Kun on lähtenyt Väinölästä, moni on varmasti lähtenyt vähän enemmän lämpöä sydämessään. Sydän on saanut sysäyksen koko talosta – että Taidekeskus Väinölä on olemassa, hän sanoi.

Helena Itkonen lausui runon, joka liittyi Juki-junan kierroksiin kesän aikana.

Väinölän kesäkauteen kuului oleellisena osana taidenäyttelyn ja Wäinölä Areenan tapahtumien lisäksi Kalakukko-katujuna, joka kiersi Juki-junana Jukka Itkosen jalanjäljissä. Käsikirjoituksen kierrokselle olivat tehneet professori Hannu Itkonen puolisonsa Helena Itkosen kanssa.

– Juna on naivismia kokonaan. Aikuiset ihmiset ja lapset saivat nauttia ihanasta lapsellisuudesta istuessaan katujunan kyydissä ja päästessään osallisiksi ihanalla tavalla, hän sanoi.

Jätä kommentti