Adalmiinan helmi – teatterin taikaa

Kerrotaan tarinaa – juuri sitä tekee Varkauden Teatteri koko perheen näytelmässä Adalmiinan helmi, joka on alun alkaen Zacharias Topeliuksen vuonna 1856 julkaisema satu. Se on klassinen kertomus ylpeyden ja ylimielisyyden palkasta sekä nöyryydestä ja sydämen hyvyydestä ja viisaudesta. Satutarinaa kerrotaan modernisoituna nykypäivän hengessä, se on Adalmiinan kasvutarina itsensä löytämisestä ja itsenään nähdyksi tulemisesta. Sinänsä varsin hellyttävä tarina.

Tarina on mielenkiintoinen seikkailu, josta löytyy sisältöä jokaiselle. Teemoja on paljon eikä arkojakaan aiheita piilotella – esimerkiksi kiusaamista. Yksinäisyys, vanhemmuus, lasten kasvattaminen, lapsi ilman rajoja, ihmisen oma kasvaminen – jokainen katsoja voi löytää näytelmästä omat teemansa.

Taianomaiseen maailmaan mennään tähän päivään tuodussa klassikkosadussa, jonka on dramatisoinut Anna Krogerus, ohjannut ja sovittanut Ville-Veikko Valtanen. Mukaan erääseen kohtaukseen on tuotu yllätyksellisiäkin roolihahmoja, jopa politiikasta ja julkisuuden henkilöitä. Näytelmän viimekeväisen striimauksen jälkeen uutta miehitystä on näyttämöllä – Myy Lohi, Isa Lindgren-Backman ja Pietari Pentikäinen.

Näytelmä on visuaalisesti kaunis – lavastus, valaistus, ääni- ja efektimaailma sekä puvustus, näyttelijäntyön ollessa keskiössä. Taitavaa työtä Varkauden Teatterilta kokonaisuutena, joka ei jätä ketään kylmäksi. Näytelmän lavastus on Sami Härkösen, Jani Seulosen ja Ville-Veikko Valtasen yhteistyötä, satumainen puvustus on Taina Peltomäen 30-vuotisjuhlapuvustus, jossa vilahtelee Tainan luomia pukuja vuosien varrelta. Musiikin on säveltänyt teatterin kapellimestari Sami Ruutiainen – ”Kerrotaan tarinaa”-laulu kantaa kauas näytelmän soljuessa eteenpäin. Näytelmän valot on toteuttanut Marko Etelärinne, äänet Jussi Heiskanen. Väri-, valo-, ääni- ja musiikkimaailma ovat hyvin voimakkaita elementtejä, kuten myös teatterin työryhmän loihtima koreografia – ihanasti sointuen tarinaan.

Näytelmän kampaukset ja maskit on suunnitellut Miia Immonen, tarpeiston on valmistanut Mirja Ryytty, näyttämömiehinä nähdään Jussi Immonen ja Petteri Ryytty. Rooleissa ovat: Helmiina Kauhanen, Isa Lindgren-Backman, Jukka-Pekka Löhönen, Pietari Pentikäinen, Marja Sundgén, Markku Ryytty, Mirja Ryytty ja Ville-Veikko Valtanen.

Adalmiinan roolin näyttelee Myy Lohi, joka säteilee ja valloittaa näyttämöllä, ilmaisten kasvan lapsen ja nuoren tunteiden vuoristorataa kiukkuraivareista lähtien – myös pohtien ”kuka minä olen”. Ihanaa katsottavaa myös hänen liikunnalliset valmiutensa. Kaikkinensa Adalmiinan helmi sisältää paljon koreografiaa, musiikki-, ääni- ja valomaailmaa – todella taianomaista katsottavaa ja kuultavaa. Jälleen kerran on nostettava esille näyttelijäkaartin laulullinen osaaminen. Eikä tässä vielä kaikki. Oman mausteensa antoi ”vuohikolmikko”, coverbändi ja biisi ”Stand by be”.

Näytelmää esitetään vuoden 2022 toukokuun loppuun saakka. Toivoa sopii, että koronatilanne helpottaa ja katsomaan voidaan ottaa enemmän kuin 17 katsojaa, tämänhetkisen tiedon mukaan 22.3.2021 saakka. Varkauden Teatterin suljettuihin näytöksiin voi tulla samasta koulusta tai päiväkodista enintään 49 katsojaa. Teatteri kuuntelee Aluehallintoviraston ohjeistusta herkällä korvalla.

Adalmiinan helmi on koko perheen teatteria. Sen sai kokea myös tämän tekstin kirjoittanut ukki-ikäinen katsoja. On hyvä muistaa, että jokainen riittää sellaisena kuin on. Saa olla oma itsensä – se on tärkeintä.

Vesa Moilanen

Kuvaesityksen kuvat: Varkauden Teatteri/Jone Matilainen

Jätä kommentti