Taideteoslahjoitus Varkauden kaupungin kokoelmaan

Varkauden taidemuseo on saanut varkautelaisen Aili Iivarisen (1.3.1921 – 14.12.2018) perikunnalta taideteoslahjoituksen. Kuvataiteen harrastaja ja modernisti, Aili Hiukka-Iivarinen vaikutti pitkään Varkauden kaupungin taide-elämässä ja hänet tunnettiin iloisena, positiivisena ja aktiivisena toimijana. Ailin viimeisin näyttely oli hänen 95-vuotisjuhlanäyttelynsä HEIJASTUS Varkauden taidemuseossa kesällä 2016. 

Taiteilijan yli 400 teoksen joukosta saatiin valita kokoelmiin teoksia, joita on kaikkiaan 13 eri vuosilta. Teokset on nähtävillä kokoelmatietokannassa www.piipunjuurella.finna.fi. Loput teokset taiteilijan perikunta luovutti halukkaille ilmoittamalla asiasta facebookissa samalla kun omaiset tyhjensivät taiteilijakotia Varkaudessa Unnunkankadulla.   Aili oli monipuolinen tekijä, hänen tuotantonsa punainen lanka oli kekseliäs materiaalien käyttö niin vaatteissa, taideteollisissa tuotteissa kuin kuvataiteen tekemisessä. 

Aili Hiukka-Iivarisen elämästä

Nivankylässä Rovaniemellä syntynyt Aili Hiukka-Iivarinen evakuoitiin Varkauteen vuonna 1941. Vuonna 1949 Ailista tuli Könönpellon postinhoitaja. Ajan tapaan Aili Iivarinen oli välillä lasten kanssa kotona palaten työuralle Postiin, josta hän jäi eläkkeelle 1985. Varkauden Työväenopiston kurssit olivat hänelle monen muun varkautelaisen tapaan keino innostua: ”Taideharrastukseni alkoi toden teolla, kun menin vuonna 1964 Dora Tuomisaaren batiikkikurssille. Sen jälkeen kävin lovileikkauskurssilla ja siirryin rukinlavoista puupiirroksiin. Ensimmäisen tauluni maalasin vuonna 1968, aiheena oli asetelma.”

”En ole pikkutarkka näpertelijä, vaan haluan tehdä suurpiirteistä maisemaa ja kokeilla miten värit vaikuttavat toisiinsa. Haluan käyttää lämpimiä värejä, mutta myös kylmiä tarvitaan antamaan perspektiiviä. Kun olin Lapissa, aloin maalata vaivaiskoivuja, mutta niihin tuli ihmisiä. Näin ne sellaisina.”

Näyttelyssä 50-lukua edustivat ajalle yleiset käsityöt, 60-70-lukua Kurolassa Änäkkä-kesämökillä syntyneet betoni- ja kipsityöt ja putkiveistokset. 80-luvulla syntyi paljon vesiväritöitä, öljyväritöitä ja puupiirroksia, 90-luvulla mukaan tuli kierrätysmateriaalien käyttö teoksissa ja osana maalauksia.  

Aili Hiukka-Iivarinen oli pitkäaikaisimpia Varkauden Kuvataideyhdistyksessä ja sen vuosittaisissa näyttelyissä mukana olleita harrastajia. Vuonna 1949 perustetussa yhdistyksessä oli parhaimmillaan parisataa jäsentä, ammattilaisia ja harrastajia. ”On aina hirveä ilo päästä näkemään toisten töitä”, Iivarinen kertoi.  

Aili Hiukka-Iivarisella oli Varkaudessa yksityisnäyttelyitä ennen vuoden 2016 95-vuotisjuhlanäyttelyä 1981 Varkauden Taidemuseossa, 1987 Varkauden kirjastolla ja 1994 Taipaleen kanavamuseossa. Vuonna 1995 hän sai Posti-Telen Kuvataideyhdistyksen näyttelyssä Seinäjoella Auringon lapset-sarjalla Vuoden taiteilijan tittelin. 

Jätä kommentti