Pohjois-Savon maakuntavaltuuston kokouksen puheenvuoroissa nousivat esille sote-uudistus, Hyvällä mielellä Pohjois-Savo -ohjelma, hyvinvointiteknologia, poliisiresurssit ja pelastusopiston tulevaisuus.
Maakuntavaltuutetut pitivät erittäin lupaavana ja tuikitarpeellisena avauksena Hyvällä mielellä Pohjois-Savo -ohjelmaa, joka tähtää Pohjois-Savon asukkaiden mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Ohjelmalla halutaan vaikuttaa työikäisen väestön työurien pidentämiseen, työvoiman suorituskyvyn ja työllisyyden paranemiseen.
Samaan aikaan kun hyvinvointiteknologia on nousemassa maakunnan elinkeinoelämän uudeksi kärkialaksi, Pohjois-Savolla on valtakunnallisesti suurimmat haasteet väestön mielenterveyden osalta.
– Sairastavuudessa savolaisten pahnanpohjimmaisuus ei ole luonnonlaki. Asiaan voidaan vaikuttaa. Hyvällä mielellä Pohjois-Savo on vuosikymmenen mittainen kehittämisohjelma, sanoi maakuntajohtaja Marko Korhonen.
Maakuntavaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki painotti, että sekä Hyvällä mielellä -ohjelma että sote ovat tärkeä osa aluekehittämistä. Sote on suuri työllistäjä, mutta vaikuttaa myös maakunnan elinvoimaan, vetovoimaan ja aluetalouteen.
– Jos sote-palvelut eivät ole kunnossa, niin vetovoimaakin puuttuu vakavassa paikassa, Rajamäki painotti.
Hänen mukaansa maakuntien toiminnallinen jako noussee esille perustuslain ja sote-lainsäädännön käsittelyn yhteydessä.
– Itä-Savo -kysymys vaikuttaa myös KYS-erityisvastuualueen vahvuuteen, joten se keskustelu tulee jatkumaan. Meillä on oltava valmiutta pitää silmällä Savon soten ja nykyistä laajemman toiminnallisen alueen osalta sitä, että pirstoutuneisuudessa emme jää jakojäännökseksi, vaan pyrimme kokoamaan voimavarat.
Myös pelastusopisto kirvoitti keskustelua. Maakuntahallitukselta kaivataan toimenpiteitä pelastusopiston toimintaedellytysten turvaamiseksi Kuopiossa. Taustalla on tuore tieto, että sisäministeriö on asettanut hankkeen, jossa uudistetaan pelastustoimen ja hätäkeskustoiminnan koulutusjärjestelmää vastaamaan kansallisia tarpeita ja toimintaympäristön muutoksia.
– Helsingin pelastuskoulun vahvuutena on tarjota pelastajatutkinto ja terveydenhoitoalan tutkinto samasta oppikokonaisuudesta. Valmistuessaan henkilö on pätevä toimimaan niin pelastustoimen kuin ensihoidon tehtävissä. Kuopion koulutusohjelma ei pidä sisällään terveydenhoitoalan tutkintoa, iisalmelaisvaltuutettu Marko Kyyriäinen (sd.) muistutti.
Vastaavaa huolta kannettiin myös Itä-Suomen poliisilaitoksen suunnitelmista sulkea poliisiasemia ja keskittää henkilöstöä Suonenjoelta ja Juankoskelta Kuopioon.
Kokouksen alussa jaettiin perinteinen kuikkaviiri Pohjois-Savon vuoden kylälle 2020. Viiri matkaa Kiuruvedellä sijaitsevalle Korpijoki-Ohenmäen kylälle. Kunniamaininnan saivat Vieremän Pohjoiskylät sekä Kuopiossa sijaitseva Niemisjärven kylä.
Lopuksi maakuntavaltuusto toivotti Joroisten kunnan lämpimästi mukaan Pohjois-Savon maakuntaan ensi vuoden alusta.