Kotiseutuliitto jakoi 16 200 euroa uutta kehittävään kotiseututyöhön
Suomen Kotiseutuliitto on jakanut tämänkertaiset Kotiseudulle-apurahat. Yhteensä liitto jakoi 16 200 euroa uutta kehittävään kotiseututyöhön.
Apurahan saivat Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys, Köyliö-seura, Paltamo-Seura, Haukipudas-seura, Pulkkilan Seura, Turkuseura ja Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys.
Kotiseudun esittelyä ja osallisuutta
Yhteistä apurahan saaneissa hankkeissa on se, että niissä esitellään kotiseutua eri tavoin. Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistyksen, Köyliö-seuran, Paltamo-Seuran ja Haukipudas-seuran hankkeissa tehdään esittelyvideo muun toiminnan ohessa. Turkuseura tuottaa Turun murretta käsittelevässä hankkeessaan podcastin eli äänitiedoston verkkoon ja Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys materiaalipaketin opettajille. Pulkkilan Seura järjestää hankkeessaan lapsille perinnetyöpajoja.
Hankkeissa on myös kautta linjan vahva pyrkimys tukea eri-ikäisten ihmisten osallisuutta ja kotiseutuhenkeä.
Kotiseudulle-apurahahakemuksia tuli kaikkiaan 122. Rahaa haettiin hakemuksissa yhteensä 286 006 euroa.
Apurahan saajien valinnassa etusijalla olivat toimintamallit, joita muutkin yhdistykset ja yhteisöt voivat ottaa käyttöönsä. Avustettavien kohteiden valinnassa painotettiin hankkeita, jotka vaikuttavat kotiseututyöhön myönteisesti myös muualla kuin pelkästään hakijayhteisössään.
Taustalla keräys
Kotiseudulle-varat on koottu Suomen Kotiseutuliiton organisoimalla Kotiseudulle-keräyksellä. Keräyksen alkuperäisenä tavoitteena oli perustaa säätiö, jonka tehtäväksi määriteltiin paikallisen kotiseututyön ja kotiseutututkimuksen tukeminen. Nyt varat käytetään samaan käyttötarkoitukseen mutta suoraan ilman säätiötä. Kotiseudulle-keräys jatkuu edelleen. Lisätietoja keräyksestä on sivulla www.kotiseudulle.fi.
Suomen Kotiseutuliitto on kotiseututyön keskusjärjestö ja yksi maan suurimmista kansalaisjärjestöistä. Kotiseutuliitto vaalii kulttuurin monimuotoisuutta ja kulttuuriympäristöjä, nostaa esille paikalliskulttuureita, tukee kotiseututyötä sekä vaikuttaa yhteiskunta- ja aluesuunnitteluun. Liiton jäsenistöön kuuluu yli 700 kotiseutu-, kaupunginosa- ja muuta yhdistystä, 102 kuntaa ja kaikki maakuntien liitot. Kotiseutuliiton jäsenkentässä toimii noin 150 000 aktiivista kansalaista.
Apurahojen sivusto on osoitteessa www.kotiseutuliitto.fi/toiminta/kotiseudulle/kotiseudulle-apurahat.
Apurahan saaneet hankkeet
Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys, Kajaani, 1 500 euroa
Museoretki kotoa käsin – yhteisesittelyvideo kainuulaisista kotiseutumuseoista
Museoretki kotoa käsin -hankkeessa tehdään yhteisesittelyvideo kainuulaisista kotiseutumuseoista. Video julkaistaan netissä. Koronan myötä ajatus virtuaalisten vierailujen tärkeydestä kasvoi. Haluamme tuoda museokohteitamme paremmin esille, antaa mahdollisuuden tutustua museoon ennakkoon tai tutustumisen voi tehdä kokonaan kotoa käsin turvallisesti, autottomasti ja liikuntaesteistä välittämättä.
Köyliö-seura, Köyliö, 3 000 euroa
Legendat Live! – historiasta tunnetut henkilöt ja legendat tuodaan videoilla tähän päivään yhdessä nuorten kanssa
Hankkeen tarkoitus on lisätä nuorten keskuudessa kotiseudun mielenkiintoisen historian tuntemusta. Köyliössä on jopa vanhinta tunnettua Suomen historiaa. Lisäksi pyrkimys on lisätä kiinnostusta kotiseutuun, ympäristöön, elinkeinoihin sekä työ- ja harrastusmahdollisuuksiin alueella. Hankkeessa on mahdollisuus vaikuttaa kotikunnan kehittämiseen sekä oman vihreän oksan löytymiseen paikkakunnalta. Yksi hankkeen tavoitteista on nuorten syrjäytymisen estäminen. Kohderyhmänä ovat 15–19-vuotiaat alueen nuoret.
Paltamo-Seura, Paltamo, 2 800 euroa
Kohtaamme kertoen ja kuunnellen – kulttuuriperintöä muistoista kuulluksi muuttuvin menetelmin
Hankkeessa luodaan ja kokeillaan Museontuoja-toimintaa, jossa museontuoja kohtaa yksinäisiä vanhuksia näiden kotona sekä järjestää virtuaalitapaamisia eli museomiittejä kotiseutumuseossa ryhmälle ihmisiä. Hankkeessa myös tuotetaan esittelyvideo kotiseutumuseon esineistä. Videota käytetään Museontuoja-toiminnassa.
Haukipudas-seura, Oulun Haukipudas, 3 000 euroa
Kotiseutu yläilmoista käsin – kotiseudun dokumentointi dronevideoiden avulla
Hanke tuo kotiseututyöhön uudenlaista kuvakulmaa ja toimintatapoja. Kotiseutua ja Kiiminkijokeen liittyvää kulttuuriperintöä dokumentoivien dronevideoiden avulla tuetaan kotiseututyön saavutettavuutta ja moninäkökulmaisuutta. Videoita esitellään Kotiseutu yläilmoista käsin -teemailloissa ja kouluissa. Videoiden katselu on mahdollista erilaisilla julkaisualustoilla. Hanke vahvistaa yhteisöllisyyttä ja kotiseututyöhön liittyvää monimuotoista keskustelua sekä kestävän kehityksen toteutumista.
Pulkkilan Seura, Siikalatva, 2 400 euroa
Lasten perinnetyöpajat Pulkkilassa – teemoitetut työpajat perinneympäristöissä
Hanke järjestää neljä lapsille suunnattua, ohjattua perinnetyöpajaa heinäkuun 2021 aikana Siikalatvan Pulkkilassa erilaisissa perinneympäristöissä. Kukin työpaja keskittyy yhteen teemaan: perinneleikkeihin, perinnekäsityöhön, perinnepuutyöhön sekä luontoon. Työpajat on suunnattu kesätoiminnaksi lapsille aikana, jolloin muuta ohjattua toimintaa on alueella tarjolla vähän. Hanke tuo esiin, edistää ja vahvistaa paikallista ja alueellista kulttuuriperintöä ja ennen kaikkea lasten kulttuuria.
Turkuseura, Turku, 3 000 euroa
Tämmöttös-podcast avaa Turun murteen salat – 4-osainen sarja Turun murteeseen eri näkökulmista
Hankkeessa toteutetaan Turun murre -teemainen podcast-sarja. Tämmöttös-podcastissa pureudutaan murteeseen eri näkökulmista.
Helposti jaettava ja kuunneltava sisältö mahdollistaa uusien kohderyhmien pääsyn murteen äärelle.
Hanke tuo kotiseututyöhön uuden toimintamallin ja kannustaa muita yhdistyksiä käyttämään uusia kanavia tavoittamaan ihmisiä ja uusia yleisöjä.
Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys, Hämeenlinnan Lammi, 500 euroa
Lammi-paketti koululaisille – teemapaketti Lammin historiasta ja nykyisyydestä koulujen käyttöön
Hankkeessa saatetaan Lammin pitäjän historiaa ja nykyisyyteen kuuluvia ominaispiirteitä kolmannen, viidennen ja seitsemänsien luokkien oppilaita kiinnostavaan, nykyaikaiseen muotoon. Hankkeessa tehdään koulujen, opettajien ja Lykky ry:n yhteisenä projektina diaesitys opettajien käyttöön. Esitys kertoo lapsia kiinnostavalla tavalla, mikä Lammin pitäjä on. Lammi-pakettien teemat kootaan kohdeyleisön ikätasolle sopiviksi, siten että tietomäärä kasvaa ikätason kasvaessa.