Digitaalisten palveluiden rooli korostunut poikkeuksellisena aikana – Fi-verkkotunnusten määrässä saavutettiin puolen miljoonan rajapyykki

Spread the love

Digitaalisten palveluiden rooli yhteiskunnassa on kasvanut voimakkaasti koronaepidemian seurauksena, mikä on lisännyt merkittävästi fi-verkkotunnusten kysyntää maaliskuusta 2020 alkaen. Fi-verkkotunnuksia on nyt rekisteröity jo puoli miljoonaa.

Suomalaiset ovat ahkeria netinkäyttäjiä. Koronaepidemian myötä monet ovat perustaneet uusia nettikauppoja ja palveluita on siirretty verkkoon. Tämä on siivittänyt myös fi-verkkotunnusten kysyntää. Tuoreimpana merkkipaaluna saavutettiin puolen miljoonan fi-verkkotunnuksen raja 4.11.2020. Fi-verkkotunnus toimii fi-päätteisenä osoitteena ja mahdollistajana suomalaisille digitaalisille palveluille verkossa.

Fi-verkkotunnuspalvelun syntynä voidaan pitää vuotta 1986, jolloin fi-nimipalvelun tiedot lisättiin internetin juurinimipalveluun. Internetin kehityksen alkuaikoina fi-verkkotunnusten määrän kasvu säilyi maltillisena 2000-luvun alkupuolelle saakka. Toimintaan liittyvän sääntelyn keventymisen ja automatisoinnin myötä on fi-verkkotunnusten määrä kasvanut tasaisen voimakkaasti. Edellinen merkkipaalu, neljännesmiljoonan raja saavutettiin loppuvuodesta 2010.

Traficom satsaa tietoturvaan ja tarjoaa maksutonta hajautettua nimipalvelua fi-verkkotunnusvälittäjille

Palveluiden digitalisoinnin myötä on tarvetta luotettaville verkkopalveluille, ne ovat elinehto monelle liiketoiminnan harjoittajalle. ”Olemme alusta saakka panostaneet Traficomissa voimakkaasti fi-verkkotunnuspalvelun tietoturvaan. Olemme muun muassa ottaneet käyttöön DNSSEC-tietoturvalaajennuksen, joka turvaa nimipalvelinkyselyiden vääriin käsiin joutumiselta”, tähdentää johtava asiantuntija Juhani Juselius. Uutena tietoturvaa lisäävänä toimintona Traficom tarjoaa fi-verkkotunnusvälittäjille maksutonta hajautettua Anycast-nimipalvelua, joka on paras suoja nimipalveluun kohdistuvia palvelunestohyökkäyksiä vastaan. ”Toivomme, että fi-verkkotunnusvälittäjät ottavat Anycast-palvelun laajasti käyttöön ja parantavat siten fi-verkkotunnusten toimintavarmuutta ja vikasietoisuutta”, korostaa Juselius. Anycast-tekniikalla yksittäinen nimipalvelin voidaan sijoittaa useaan paikkaan ympäri maapalloa.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ylläpitämää fi-verkkotunnuspalvelua on kehitetty jatkuvasti vuosien saatossa. Fi-verkkotunnuksiin on muun muassa lisätty mahdollisuus käyttää ääkkösiä ja saamen kielen merkkejä. Samaan aikaan fi-verkkotunnusten säätelyä on merkittävästi kevennetty entisestään ja toiminnan kustannustehokkuutta kehitetty yhteistyössä fi-verkkotunnusvälittäjien kanssa.

Jätä kommentti