Ruotsalaisuuden päivä Varkaudessa 6.11.

Spread the love

Ruotsalaisuuden päivä Varkaudessa – Svenska dagen i Varkaus

Tänä vuonna vietetään ruotsalaisuuden päivää myös Varkauden Klubilla Päiviönsaaressa. Ruotsin lippu nousee salkoon klo 09:00 ja Varkauden kaupungin ja Varkauden Klubin tarjoama kutsuvieraslounas 13:00. Varkauden kaupunginjohtaja Hannu Tsupari lausuu tilaisuudessa avaussanat ja puheen referaatin ruotsiksi meille hoitaa Leif Tengström, joka myös toimii tilaisuuden kaksikielisenä juontajana.

Klo 14:00 paljastetaan Evert Tauben muistoreliefi Ruotsin Suomen suurlähettiläs Nicola Clasen ja kuvanveistäjä Taru Mäntysen johdolla. Ahlström -yhtymän toimitusjohtaja Peter Ahlström, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, sekä opetusministeri Li Andersson esittävät omat tervehdyksensä netin välityksellä liittyen reliefiin ja Evert Tauben taiteelliseen työskentelyyn Varkaudessa 100 vuotta sitten, sekä toisen kotimaisen kielen opetuksen ja kulttuurisen merkityksen turvaamiseen.

Tilaisuuden juhlaesitelmästä vastaa professori Henrik Meinander klo 15:00.

Klo 16-17 tilaisuudessa käydään kirjallista keskustelua ruotsiksi kirjoittamisen erityiskysymyksistä Suomessa ja suomeksi kirjoitetun kirjallisuuden kääntämisestä sekä julkaisusta ruotsiksi. Mikä on kaksikielisyyden tulevaisuus Suomessa ja suomalaisessa kulttuurissa? Osallistujina Henrik Meinander, Sirpa Kähkönen (Kirjailijaliiton puheenjohtaja), Sanna Tahvanainen (Otava) ja Leif Tengström.

Tilaisuuden päätössanat lausuu Jaakko Ikonen, Varkauden Klubi ja yksityisen peruskoulun tukiyhdistys klo 17:00.

Tapahtuma livestriimataan YouTubeen. Löydät livestriimin kanavalta: https://www.youtube.com/channel/UCwzLnZnZYR5ZPOn6DQ7CvmQ

Jätä kommentti