Dekkarit – päivä 4

Rikospaikkana Varkaus – Dekkarit Festivaalin nelipäiväisen, 5-vuotistapahtuman päätöspäivän teemana oli paljolti teema ”Tribute to Agatha Christie” eli puheenvuorot oli varattu dekkarigenren uudemmille naispuolisille kirjailijoille. Päivän avasi Mauri Sariola -seuran hallituksen jäsen ja seuran jäsenlehden pitkäaikainen päätoimittaja, kirjailija Raimo Jokisalmi, jonka teemana oli pseudonyymit dekkarikirjallisuudessa.

Äänikirja on nykypäivää. Asiasta kuultiin puhetta näyttelijä Jarmo Mäkisen ja veljensä, elokuvasäveltäjä Vesa Mäkisen taholta. Heidän videohaastattelussa kuullaan asiasta lisää.

Tiimikirjoittamisen hyvät puolet ja heikkoudet – kuinka kahden ihmisen näkemykset, kokemukset ja ajatukset nivoutuvat tarinaksi, jonka molemmat voivat allekirjoittaa? Pseudonyymi Tomas Gads, siitä kertoivat kirjailijat Satu Roos (kuvassa vasemmalla) ja Kaisa Nummela. Heitä haastatteli Kirjarouvan elämää -bloginpitäjä Piritta Ojaniemi.

Voiko rikosromaani olla viihteellinen ja saako rikos jäädä muun tarinankerronnan varjoon? Ja mikä on rikosromaanisarjan sankarin tai sankarittaren synty subjektiivisena kokemuksena? Näistä kertoivat kirjailija Pauliina Susi (kuvassa vasemmalla) ja kirjailija Marja Aarnipuro.

Teemapäivän päätteeksi naispuoliset dekkaristit olivat paneelikeskustelussa teemalla ”Esikuvien merkitys dekkarityössä”. Paneelin vetäjänä toimi kirjailija Ari Wahlsten, panelisteina Pauliina Susi, Marja Aarnipuro, Satu Roos ja Kaisa Nummela.

Tämän kesän Dekkarit Festivaalin satoa tullaan ajallaan näyttämään videokoosteen muodossa.

Jätä kommentti