Maximin kevään matineasarjassa eurooppalaista elokuvaa

Elokuvateatteri Maximin kevään matineasarja alkaa sunnuntaina 26. tammikuuta. Sarjassa nähdään alkuvuoden aikana kuusi laatuelokuvaa. Kutakin elokuvaa esitetään kahdesti, esityspäivät ovat sunnuntai ja tiistai.

Sarja alkaa draamalla Fabiennen muistelmat. Elokuva kertoo ranskalaisen elokuvan ihaillusta tähdestä, jolta julkaistaan muistelmateos. Kun kirja ilmestyy, saapuu paikalle myös tytär. Äidin ja tyttären kohtaaminen on jännitteiden täyttämä: pian ilmoille lauotaan totuuksia ja tunnustuksia kun mennyt näyttäytyy molemmille eri valossa. Fabiennen muistelmat on palkitun ohjaajan Kore-Eda Hirokazun ensimmäinen Japanin ulkopuolella kuvattu elokuva. Pääosissa nähdään ranskalaisen elokuvan suuret legendat Catherine Deneuve ja Juliette Binoche.

Anna-Karin Grönroosin ohjaama dokumenttielokuva Orkesterin edessäseuraa kolmen lahjakkaan muusikon, Emilia HovinginI-Han Fun ja James Kahanen, opintoja Taideyliopistossa Sibelius-Akatemian kapellimestariluokalla, joka on alallaan yksi maailman arvostetuimmista. Tämä on ensimmäinen kerta sitten 90-luvun kun ”kapuluokka” on avannut ovensa elokuvantekijöille, ja on intiimein opiskelijan näkökulmasta tehty seurantakuvaus siellä. Kiehtovassa elokuvassa nähdään myös kapellimestarit Atso Almila, Hannu Lintu ja Susanna Mälkki.

Nora Fingscheidtin ohjaama saksalaiselokuva System Crasher kertoo koskettavasti 9-vuotiaasta Bennistä, joka valahtaa toistuvasti sosiaalihuollon turvaverkkojen lävitse. Ylienerginen tyttö todetaan kerta toisensa jälkeen toivottomaksi tapaukseksi sekä hoitolaitoksissa että ryhmä- ja sijaiskodeissa. Pienen ihmisen rakkaudenkaipuuta kuvaava rehellinen ja riipaiseva elokuva näyttää, kuinka väsymättömästi lastensuojelun ammattilaiset yrittävät palauttaa Bennin luottamusta elämään ja muihin ihmisiin. Helena Zengel tekee uskomattoman roolisuorituksen villinä ja herkkänä Benninä.

”The Peanut Butter Falcon” (Kuva: Cinemanse)

Elokuvassa The Peanut Butter Falcon tutustutaan Zakiin, Downin syndroomaiseen poikaan, joka karkaa hoitokodistaan tavoitellakseen suurta unelmaansa tulla showpainijaksi. Epätodennäköisten sattumusten kautta Tyler, karkumatkalla oleva lainsuojaton, päätyy Zakin epäviralliseksi valmentajaksi ja matkakumppaniksi. Yhdessä tämä valloittava kaksikko matkustaa pitkin Floridan rannikkoa viskiä juoden, kalastellen ja kiinnijäämistä kartellen. Tyler Nilsonin ja Michael Schwartzin ohjaama draama murtaa elokuvamaailman ennakkoluuloja: näyttelijöitä, joilla on Downin oireyhtymä, ei ole totuttu valkokankaalla näkemään – varsinkaan pääosassa. Zakin roolin näyttelevä ilmiömäinen Zack Gottsagen on lyönyt epäilijöille luun kurkkuun hurmaamalla katsojat kautta maailman.

Nuoren naisen muotokuva on lumoava, 1700- luvun Ranskaan sijoittuva rakkaustarina. Nuori taiteilija Marianne on maalaamassa nuoresta Héloïsesta muotokuvan – tämän tietämättä. Malliksi tarkoitettu Héloïse kieltäytyy poseeraamasta taiteilijoille enteillen, että maalaus on tarkoitettu naimakauppoja avittamaan. Mariannen tehtäväksi jää Héloïsen piirteiden mieleen painaminen päivisin pitkien kävelyretkien aikana ja muotokuvan toteuttaminen salassa yön pimeinä tunteina. Päivä päivältä naiset lähentyvät ja tunteet toisiaan kohtaan vahvistuvat. Rajat ylittävän kertomuksen kielloista ja intohimosta on ohjannut Céline Sciamma.

Kevään matineasarjan päättää elokuva Erityiset, joka on lempeän huumorin värittämä ranskalaisdraama kansainväliseksi hitiksi nousseen Koskemattomat -elokuvan tekijöiltä Olivier Nakachelta ja Éric Toledanolta. Elokuva kertoo Brunosta, joka huolehtii vaikeasti autistisista ihmisistä, sekä Malikista, joka työskentelee hankalista oloista kotoisin olevien nuorten kanssa. Heidän aatemaailmansa ja taustansa ovat täysin erilaiset, mutta kun Malikin eksyneet sielut pääsevät auttamaan Brunon hoidossa olevia, uusia maailmoita avautuu kaikille.

Matineat keväällä 2020

26.1.+28.1. Kore-eda Hirokazu: Fabiennen muistelmat

16.2.+18.2. Anna-Karin Grönroos: Orkesterin edessä

23.2.+25.2. Nora Fingscheidt: System Crasher

1.3.+3.3 Tyler Nilson & Michael Schwartz: The Peanut Butter Falcon

15.3.+17.3. Céline Sciamma: Nuoren naisen muotokuva

29.3.+31.3. Olivier Nakache & Éric Toledano: Erityiset           

Muutokset ovat mahdollisia.

Jätä kommentti