Olin jo ennen lukiota halunnut opiskella ulkomailla. Aluksi mietin vaihto-oppilasvuotta, mutta valmistumisen lykkääminen vuodella ei houkutellut. Lukion toisen vuoden alussa, noin vuosi sitten, menin juttelemaan opinto-ohjaajani kanssa, olisiko mahdollista lähteä opiskelemaan ulkomaille vain muutamaksi kuukaudeksi. Kohdemaaksi tuli Ruotsi. Englanninkielinen valtio olisi ollut paljon helpompi vaihtoehto, mutta maa valikoitui kirjoitusten takia. Ruotsin kielen opettelu helpottuisi huomattavasti kevään kirjoituksia varten.
Otimme opinto-ohjaajani kanssa yhteyttä Varkauden ystävyyskaupungin, Sandvikenin kaupunginjohtajaan yhteyttä, ja saimme järjestettyä minulle koulupaikan. Linjaksi valikoitui yhteiskuntatieteiden lukio. Vuoden verran selvittelimme matkoja, majoitusta, koulunkäyntiä ja muita järjestelyjä. Matkan jännittävin kohta on ehdottomasti ollut laivamatka Turusta Tukholmaan.
Kun saavuin Sandvikeniin 1.10. menin suoraan ensimmäiselle oppitunnille rehtorin kansliasta. Jo heti ensimmäisenä päivänä tutustuin opiskelijoihin, ja sain ystäviä. Ensimmäinen viikko meni oikeastaan kouluun ja oppiaineisiin tutustuessa. Suomen lukioihin verrattuna Ruotsissa painotetaan huomattavasti enemmän lukiolinjan aineita. Opiskelen täällä historiaa, filosofiaa, retoriikkaa, yhteiskuntaoppia, englantia ja ruotsia. Lisäksi minulla on kerran viikossa yksi oppitunti, jonka aikana suoritan kurssejani Suomeen. Koululla toimii myös oma kirjasto, josta voi lainata kirjoja sekä opintoihin liittyen, että omaksi huvikseen. Kirjastossa on myös mukavaa ihan vain viettää aikaa tai tehdä koulujuttuja.
Itse kaupunkiin olen tutustunut tekemällä kävelylenkkejä iltaisin keskustaan. Keskusta on kaunis ja sieltä löytyy ihania kahviloita, joissa voi rauhassa lukea kirjoja tai käydä kavereiden kanssa. Keskustasta löytyy myös mm. Vaatekauppoja, paljon ravintoloita ja kaikkea muuta.