Teatteri on tarinoita ja kohtaamisia

Spread the love

Hyvältä maistuvat – Varkauden Teatterin salintäyteiselle yleisölleen nautittavaksi tuomat makupalat näytäntökauden 2019-2020 avajaisissa. Ilta osoitti Varkauden Teatterin olevan huikeassa nosteessa ja on virkeää pöhinää. Teatterintekijöitä haastateltiin – nuoria tulevaisuudentoivoja ja teatterihenkilökunnan uusia kiinnityksiä esiteltiin, kuten myös tuotiin framille muutoinkin talon kuulumisia keskittyen syyskauden esityksiin. Ja nähtiin myös uusien teatterilaisten esittämä ”hämmentävä spektaakkeli”.

Illan aikana saatiin aplodeerata toistuvasti ja reilu tunti nautittiin – itsekin osallisena. Tuolilta ylös ja mukaan rytmeihin. Puluboi riemastuttaa vielä lokakuussa. Ennen sitä nautintoa syyskuun puolivälissä, 14.9. parrasvaloihin rantautuu syksyn ensimmäisenä ensi-iltana rakastettu musikaali Myrskyluodon Maija. Tämä teatteritaiteen yksi iso klassikkoteos toteutettiin aikoinaan Warkaus-salissa ja nyt se tuodaan teatteritalon näyttämölle. Jo tässä vaiheessa makupalat osoittivat, että pieni näyttämö omalta osaltaan antaa todella intiimin tunnelman.


Avajaisten jälkeen kahviteltiin yhdessä.

Avajaisten ”kapellimestareina” toimivat teatterinjohtaja Kari Suhonen ja Myrskyluodon Maija -musikaalin ohjaaja Ville Kiljunen – säkenöivän henkilökunnan kanssa. On laulu- ja tanssivoimaa – riveissä uusia tekijöitä, joista kerroimme jo muutama aika sitten. Tuleva näytäntökausi merkitsee myös kahden näyttelijän siirtymistä eläkepäiville – ensimmäisenä Myrskyluodon Maija -musikaalissa Annikka Kaistisella umpeutuu yksi ympyrä – yli 35 vuotta näyttelijänä Varkauden Teatterissa. Omaa uraansa hän luonnehti elämäntarinaksi.

– Teatteri on elämää ja elämä on teatteria – siihen sisältyvät kaikki värit. Ura on ollut kasvutarinaa ihmisenä ja toivottavasti myös näyttelijänä. Ja se on selviytymistarinaakin. Aina ei voi onnistua – ei elämässä eikä teatterissa, sanoi Annikka, jonka juhlanäytös on 18.1.2020.

Syyskauden aikana ensi-iltansa saa myös näytelmä Leningin jäljillä, jonka ensi-ilta on 16.11. Kevätkaudella ensi-iltansa saa 8.2.2020 näytelmä Tyttö ja varis, jonka myötä eläköityy Leena Liimatainen, joka työskentelee myös tarpeistonhoitajana teatterilla. Hänen juhlanäytöksensä on 21.3.2020. Muistellessaan uraansa, hän nosti esille tärkeänä henkilönä Kurt-Henrik Putkosen, jota ilman hän ei olisi työskennellyt Varkauden Teatterissa. Mielenkiintoinen tarina, jonka päätteeksi Leena kiitti ”Kurrea” itse virkkaamallaan ”miehisellä mummoruutumatolla”.

– Imin Varkauden Teatterin  vanhoilta leideiltä asioita, kuuntelin heitä tarkkaan nuorena ihmisenä. Mieleen tarttui etenkin asia nimeltään sydämen säteilyvoima, hän sanoi.


Kuiskooja -esite kertoo – sivuja katselemalla saa esimakua tulevasta.

Teatterin Kuiskooja -esite kertoo tarkemmin syyskauden ohjelmistosta, mutta kerrotaan toki tässäkin, että Klubit pyörivät jo tuttuun tapaan jokaisen kuukauden ensimmäisenä keskiviikkoiltana. Syyskuussa Myrskyluodon Maija tuo mukanaan merelliset tunnelmat, yleisön pyynnöstä lokakuussa tunnelmoidaan belgialais-ranskalaisen lauluntekijän ja runoilijan, Jacques Brelin tuotannon tiimoilla, marraskuussa letkeitä meininkejä tuovat mukanaan Leppävirran Ukevirtaset ja joulukuussa yhteistyössä Varkauden ev. lut. seurakunnan kanssa teemana on Suomi.

Omien tuotantojen lisäksi Varkauden Teatterin ohjelmistoa täydentävät Tähtivierailut, joista ensimmäisenä 27.11. Petri Hervannon & Tiina Räsäsen konsertti Sydämeni toivomuslauluja rakkaudesta ja kaipuusta. Syyskauden toinen Tähtivierailu on 11.12. jolloin huippukoomikot Timo Ruuskanen ja Tuukka Vasama tulevat esittämään Kari Hotakaisen nykyklassikon Juoksuhaudantie

Teatteriesitysten lisäksi Varkauden Teatterin Tenho-toiminta jatkuu. Toimintaa pyörittävät uudella Nuortentalolla Eeva Aitta ja Iiris Salmela. Toiminta on tarkoitettu ilman opiskelu- tai työpaikkaa oleville 16-20-vuotiaille nuorille. Niin – ja muistettakoon, että Leningin jäljillä -näytelmään liittyy Teatterin tähtibloggaaja -kisa.

Kurkkaus kevään näytäntökaudelle kertoo, että huhtikuussa ensi-iltaan tulee Sakari Topeliuksen hieno satu, Anna Krogeruksen nykypäivään kirjoittama Adalminan helmi.

Varkauden Teatterin näytäntökauden avajaiset käynnistyi Myrskyluodon Maija -musikaalin laululla ”Merellä aina tuulee” ja päättyi saman musikaalin lauluun ”Maijan ja Jannen häävalssi”. Kyllä oli antoisaa maistella koko illan ajan.

Jätä kommentti