Pian Varkaudessa saa varastaa laillisesti omenoita – Ensimmäinen Omenawarkaus tapahtuu 14.9.

Spread the love

Varkaus muuttuu rytinällä omenavarkaiden kaupungiksi, kun kaikkien aikojen ensimmäistä Omenawarkaustapahtumaa vietetään lauantaina 14.9.2019. Kyse on koko kaupungin yhteisestä tapahtumasta, missä kaikki pyörii omenoiden ympärillä.

Päivä startataan käyntiin Navitas Kehitys Oy:n ja Savongrown Savon Silmut -hankkeen Satoisa Syksyn -tapahtumassa Juhlatila Nizzassa. Paikalle tuodaan jättiomena sekä laatikko, mihin voi jättää parhaan omenaherkkunsa reseptin (Paras omenaherkkuni -reseptikisaan voi osallistua myös Facebookissa). Mukaan houkutellaan myös omenaisiin perinneleikkeihin. Tapahtumassa vilahtelee myös naamioituneita omenavarkaita. Käsiraudoillekin saattaa olla käyttöä kuorintakilpailussa.

Varkaus saa päivän aikana ensimmäiset yhteisölliset omenapuunsa. Juhlallisin menoin istutetaan kaupungin lahjoittamat viisi puuta Tehtaan koulun kupeeseen, puistoalueelle Savontien varteen, Varkauden pääkirkkoa vastapäätä lauantaina 14.9. klo 15.30. Kunhan puut kasvavat, niistä riittää laillista varastettavaa tuleviin Omenawarkauksiin. Puut tuovat silmäniloa kaikille varkautelaisille, ja ovat samalla pieni ilmastoteko.

Tapahtuma jatkuu illansuussa Keskuskonttorilla. Esiintymislavalle nousee silloin promokeikkansa tekevä, Omenapoikien Omenaorkesteri solistinaan naisoletettu Anna Omenapuu. Luvassa on kerrassaan omenaista musiikkia.

Keskuskonttorilla pääsee maistelemaan omenan innoittaman puffet-pöydän antimia ja erilaisia omenasiidereitä (maksullisia). Omenatietoutta voi puolestaan testata omena-aiheisessa visailussa. 

Illan huipennus on omenavarkaus. Ensimmäinen nimikko-omenapuu sijaitsee Kissakoskenkadun varressa Niittylän korttelin edessä. Wartalo Kodit antoi omanpuun illaksi varkaiden käyttöön. Omenoita saa silloin varastaa ihan laillisesti.

Omenakollektiivi ei ole lannistunut, vaikka omenoita on paikka paikoin tänä vuonna tavattoman vähän, myös Niittylän puussa. Puun alle viedään omenoita varkaita varten. Toiveena onkin, että varkautelaiset lahjoittaisivat tapahtumaan ylijäämäomenoita. Illaksi adoptoidaan lisää omenapuita vanhan Varkauden alueelta, jos joku haluaa luovuttaa omansa mukaan tapahtumaan.

Omenawarkaus-iltana omenavarkaat voivat kuvata itsensä ja laittaa kuvat Facebokiin. Parhaiten naamioituneet omenavarkaat palkitaan.

Omenawarkaus-tapahtuman takana on omenoita ja perinteitä arvostava, kuuden varkautelaisen perustama Omenakollektiivi. Omenawarkaus sai alkunsa, kun kollektiivin tulevat jäsenet miettivät viime keväänä keinoja elvyttää vanhan Varkauden aluetta. Kaikki alkoi vyöryä kuin omena alamäessä, ja nyt ollaan ensimmäisen Omenawarkauden kynnyksellä. Tasa-arvoisen kollektiivin tapaan kollektiivin jäsenet esiintyvät nimettöminä ja naamiot kasvoillaan.

Kortteeri-hanke tukee Omenawarkaus-tapahtumaa.

Jätä kommentti