Maakuntajuhlassa todettua: Alueen voimavarojen kokoaminen on kansallinen asia

Spread the love

Kolmatta kertaa vietetty Pohjois-Savon maakuntapäivän yleisöjuhlaa vietettiin torstaina 15.8. 90-vuotisjuhlavuottaan viettävässä Varkaudessa, Itä-Suomen kansainvälisimmässä ja yli 200-vuotisen teollisen perinteen omaavassa kaupungissa. Warkaus-salissa pidetyssä tilaisuudessa Pohjois-Savon maakuntavaltuuston ja Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Kari Rajamäki toi esille varkautelaisten arvostuksen maakuntajuhlan järjestämisestä. Puheessaan hän kävi läpi kaupungin teollista historiaa ja nykypäivää.

Puheessaan hän lainasi Pablo Nerudan lausetta: ”Hei me kynnetään, sanoi kärpänen härän selässä.” Rajamäen mielestä yhteistä ylpeyttä on syytä tuntea Varkauden ja Pohjois-Savon ”auroista”.

– Varkauden seudulla on Ahlströmin kansainvälisten jälkeläisten kautta tapahtunut edelleen vahvaa kehitystä. Alueen voimavarojen kokoaminen Savoa kokoavaan työhön ei ole paikallinen, vaan kansallinen asia. 

– Maakuntaliittomme on vahva aluekehittäjä ja ansaitsee Keski-Savon kokonaiskehitystä tukevasta asenteesta kiitoksen. Samalla, kun tunnistetaan maakuntakeskuksen, Kuopion ratkaiseva merkitys alueemme pärjäämiselle, on maakuntaohjelman kärjet selkeät myös Ylä-Savon ja Varkauden teollisten seutujen selviämiselle, hän sanoi tähdentäen osaavan työvoiman saatavuuden varmistamista. Ja tämän vuoksi  valtion työpaikkojen ja peruspalvelujen alasajo on torjuttava. 

– Sairaalapalvelujen kehittäminen luo myös perheiden vetovoimaa kaupunkiin. Aluekehityksen ratkaisevia kumppaneita ovat Sakkyn ja Savonian Varkauden yksikkö, joka verkottuu kansallisesti ja tehostaa koulutusta ja innovaatiotoimintaa Lappeenrannan yliopiston kaltaisten kumppanien kanssa.

– Ratkaisevaa kuitenkin kaikessa on kipinä, usko itseensä ja kotiseutuun sekä kyky kokea, että me kynnetään yhdessä. Tätä vetovoimaa kasvattaa työ, koulutus ja sosiaalipalvelut, harrastustoiminta ja yhteisöllisyys. 


Yleisöjuhlassa esiintynyt Rock With You -suurkuoro tarjoili valikoidun kattauksen marraskuussa käynnistyvästä rock-konserttisarjasta. Mahtava osoitus vahvasta kuoroperinteestä Varkaudessa. (Kuva: Sami Saarenheimo)

– Yhdessä on saavutettu paljon. Vahva kuoroperinne on osoitus myös kyvystä yhdessä oppia, nauttia ja kasvaa. Musiikkineuvos Jyrki Immosen aloitteesta syntynyt Varkauden historian suurin kevyen musiikin konsertti tarjoaa yhteisen tekemisen riemua ja laulamisen iloa, Rajamäki sanoi puheensa päätteeksi.

Jätä kommentti