Arto Väisäsen piirustukset tutkivat vallan ja elintilan rakennetta

Spread the love

Terveystalon Linjurikadun toimipisteessä (Linjurikatu 12, Varkaus) on 19.10.2019 saakka esillä kuopiolaisen kuvataiteilija Arto Väisäsen piirustuksia. 

– Piirustuksissani työstämiäni aiheita ovat ihmissuhteiden verkostot, ihmisten kytkeytymiset toisiin ihmisiin ja ennen kaikkea ympäristöönsä, ja sen tapahtumiin sekä historiaan. Haluan kuvata yhteyttä myös biologisella tasolla ja siksi pyrin saamaan viivani luonteen orgaaniseksi, kuten juuristo tai suonisto, joissa virtaa jokin elämän neste. Tutkin vallan ja elintilan rakennetta juuri tästä orgaanista lähtökohdasta, Väisänen kertoo työskentelystään.

– Tämä on menestyvien ja voittajien aika, jossa eriarvoisuus lisääntyy stereotyyppisine kauneusihanteineen. Haluan työni kohdistuvan elämän nurjemman puolen kuvaamiseen, kuitenkin siten että piirroshahmoista välittyisi myös jokin positiivisuus ja intohimo elämään. Pienikin pilkahdus riittää, hän jatkaa. 

Arto Väisänen kertoo, että hän on valinnut piirtämisen yhdeksi tekotavakseen, koska se on yksikertainen ja välitön tapa hahmottaa rakenteita ja on oleellinen osa suunnitteluprosesseja. 

– Piirtämisessä kiehtoo vuorovaikutus, kun havainnollistavat viivastot antavat potkua ajattelulle korjaamisen ja uusien ideoiden myötä. Jos tämä vuorovaikutus puuttuu, niin piirtäminen jää staattiseksi, varman päälle pakertamiseksi. 

– Pyrin luomaan piirtämällä sillan ajattelun ja alitajunnan välille. Koen että heittäytyminen sattumanvaraiseen viivaryteikköihin antaa tiedostamattomille tai ei niin pinnassa oleville ajatuksille mahdollisuuden tulla esille. Yhdistän tähän vuorollaan analysoivan jakson, jossa kynä tottelee ajatusta, hän sanoo.

Jätä kommentti