Varkauden museoiden julkaisu johdattelee matkalle menneisyyteen

Spread the love

Tilaisuus, jota oli odotettu jo pitkään ja hartaasti, toteutui torstaina 8.8.2019. Varkauden museoiden julkaisu Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin oli ilmestynyt. Prosessi kirjan tuottamiseksi käynnistyi vuonna 2016 ja jo tuolloin Varkauden museot keskusteli Lastenkulttuurikeskus Verson kanssa, että kirjan myötä olisi hyvä tehdä myös kouluille suunnattu kokonaisuus ja opetuspaketti.

– Varkaus tunnetaan ehkä kaikista parhaiten teollisuudestaan, joka on myös voimavara ja mahdollisuus – kaiken tulevan kehityksen ja myös matkailun hyvinvoinnin lähde, sanoi kirjan julkistamistilaisuudessa Varkauden museotoimenjohtaja Hanna-Kaisa Melaranta, jonka mukaan kirjassa puhutaan teollisuuden synnyttämistä alueista, rakennuksista ja ympäristöistä. Kirjan aihepiiristä on rajattu pois esimerkiksi Varkauden kauppalan ja kaupungin rakennustyöt. Kirjassa on mukana myös Lehtoniemen teollisuusalue, joka monesti jää vähälle huomiolle puhuttaessa Varkauden teollisuudesta.


Kirja on matkaopas menneisyyteen ja on saatavilla Varkauden museoiden MuseoPuodista.

Kirjan valmistumiseen on vaikuttanut koko Varkauden museoiden henkilökunta.  Matkaopas Varkauden teollisiin ympäristöihin on nimestään huolimatta opas nykypäivän Varkauteen. Varkauden ja varkautelaisten rakennettu menneisyys ja nykyisyys on rikas, monimuotoinen ja kerroksellinen. Opas toimii mainiosti myös vierailijoille ja vaikka arkkitehtuurista kiinnostuneille, jotka haluavat sukeltaa syvemmälle Varkauteen. 

Varkauden kerroksellinen rakennuskanta kertoo niin teollisuuden historiasta, kuin sitä ympäröivän yhteisön vaiheista. Oppaassa tutustutaan teollisuuden muokkaamaan ja synnyttämään kaupunkiin ja etsitään nykypäivästä merkkejä menneisyyteen. 

Varkauden rakennettu ympäristö on täynnä tarinoita Varkauden historiasta. Näitä tarinoita kertovat meille talot, paikat ja alueet, joihin oppaan kanssa kulkien voi syventyä joko ajallisesti, tai alueellisesti. Opas vie matkalle varkautelaisten yhteiseen tarinaan, sen avulla voi löytää aitoja todistuskappaleita Varkauden teollisesta historiasta ja voi oppia lukemaan ympäristöä. 


Kirjan kuvatoimittajana tutkija Hilkka Lehtimaa oli jännän tehtävän edessä – tasapainoisesti löytää näteimmät ja ikonisimmat kuvat Varkaudesta ja myös löytää uusia kuvia.

Matkaopas Varkauden teolliset ympäristöt -julkaisu on saatavilla Varkauden museoiden MuseoPuodista.
Kirjan tekstit on kirjoittanut Hanna-Kaisa Melaranta, kuvatoimitus on Hilkka Lehtimaan ja tehtäväosio Lastenkulttuurikeskus Verson Tiina Nissisen käsialaa. Kirjan on taittanut Teija Orava/Mainostoimisto Luode.

Jätä kommentti