Ehkäpä koskaan aikaisemmin ei Suomessa ole nähty niin iso ”kattausta” rikostietämystä kuin perjantai-iltana Dekkarit-festivaalin käynnistyessä Varkaudessa Warkauden Klubilla. Profilointipaneelissa puitiin eri näkökulmista mielikuvia rikollisista ja heidän toiminnastaan. Panelisteina olivat Tukholman yliopiston rikospsykologian tohtori, tutkija ja kirjailija Angela Ahola, dekkarikirjailija, dokumentaristi, poliisi ja kansanedustaja Marko Kilpi, entinen ammattirikollinen Matti Sarén ja rikoskirjailija Harri Nykänen.
Festivaalin avasi Mauri Sariola-seuran puheenjohtaja, intendentti Matti Nummenpää kertoen Sariolan tuotannosta ja dekkarikirjallisuuden nykytilasta. Marko Kilpi puolestaan käsitteli teemaa ”Sosiaaliset ongelmat dekkarin polttoaineena” dekkaristi Ari Wahlstenin haastattelussa. Kilpi toi esille myös nykypäivän ongelmana ihmisten arvottomuudentunteen, ääriliikkeet ja ihmisten arvaamattomuuden. Rikostapauksissa aina on ”päällä” jonkinlainen häiriötilanne, Suomessa voi tapahtua mitä tahansa kuten muualla maailmalla ja poliisikin on vain ihminen.
Illan päätteeksi nähtiin kotimainen rikoselokuva Tilinteko vuodelta 1987. Festivaalin lauantain ohjelma käynnistyy aamukymmeneltä, jolloin ensimmäisenä on Miika Viljakainen teemalla ”Suomalainen sarjamurha”. Aamupäivä jatkuu Harri Nykäsen ja Matti Sarénin teemalla ”Mafiaelämää” ja Virpi Hämeen-Anttilan aiheena on ”Rikos ennen ja nyt”.
Iltapäivällä Angela Aholan aiheena on ”Mielikuvan vaikutus rikosoikeudenkäynnissä”, Mika Kähkösen aiheena ”Rikostapahtumia sairaaloissa”, Ari Wahlstenin aiheena ”Yksityisetsivä rikoskirjan sankarina” ja ruotsalaisen Dag Öhrlundin aiheena ”Psykopaatit keskuudessamme”. Festivaalin iltajuhla huipentuu rikosnovellikilpailun julkistamiseen.