Vajaa vuosi uuden tieliikennelain voimaantuloon – tienkäyttäjät toivovat kanssaliikkujien kunnioittamista liikenteessä

Spread the love

Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020. Uusi tieliikennelaki oli vielä varsin tuntematon monille, mutta lisätietoa on luvassa pitkin vuotta. Uudesta laista voi tulla juttelemaan myös Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ständille SuomiAreenan kansalaistorille Poriin. 

Kansalaisten tietotaso uuden tieliikennelain sisällöstä oli vielä keväällä tehdyn tutkimuksen mukaan melko alhainen. Tavalliselle tienkäyttäjälle lain uudistukset eivät ole kovin suuria, enimmäkseen muutokset vapauttavat kuin rajoittavat, mutta jotta liikenteessä toimiminen sujuu sutjakkaasti ja turvallisesti, niin uudet säännöt on syytä tuntea.

Myöhemmin avattavalle tieliikennelaki2020-nettisivulle kootaan tietoa uudesta laista. Somessa asia löytyy tunnisteella #tieliikennelaki2020 ja lain valmistelusta löytyy lisätietoja videolta.

Uusi laki nostaa ennakoinnin tärkeyden esiin

Kansalaiset pitävät liikennesääntöjen osaamista ja noudattamista tärkeänä tekijänä hyvän liikennekulttuurin syntymisessä. Keväisen tutkimuksen mukaan niin autoilijat kuin pyöräilijätkin painottavat yhdellä äänellä kaikkien liikkujien huomioon ottamisen tärkeyttä – tätä on korostettu myös uudessa tieliikennelaissa aikaisempaa selvemmin.

Uuteen on kirjoitettu mukaan tienkäyttäjän ennakointivelvollisuus, mikä on ollut hyvän tieliikennekulttuurin käytäntönä jo pitkään ja sitä on sovellettu myös oikeustapauksissa. Uuden lain mukaan tienkäyttäjän tulisi sovittaa oma toimintansa sujuvan ja turvallisen liikenteen edistämiseksi. Ennakoimalla liikennetilanteita ja toimimalla tilanteen mukaan, esim. potentiaalisissa onnettomuustilanteissa tai yllättävissä tapahtumissa, liikenteestä tulee sujuvampaa ja turvallisempaa meille kaikille.

Jätä kommentti