Juhlavuosi tulee todistamaan: Monella eri osa-alueilla näkyy, kuuluu ja tuntuu Varkaus

Spread the love

Yhdeksän vuosikymmenen ikään tulleen Varkauden pääjuhlan sisältö lauantaina 31.8. hahmottuu hyvää vauhtia. Nimittäin – juhlaa on tekemässä paljon ihmisiä. Koululaiset mukaan lukien puhutaan jo tuhansista ihmisistä – lauantai 31.8. on varkautelaisille koululaisille koulupäivä. Käytännössä elokuun viimeisen viikon aikana Varkaudessa tapahtuu juhlavuoden merkeissä pieniä, yllättäviä ”iskuja”. Kun on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, niin on mainio mahdollisuus päästä osalliseksi kokemaan. Toki jo alkuvuoden aikanakin on juhlavuoden merkeissä tapahtunut ja tapahtuu pääjuhlan jälkeenkin.

Tilannekatsausta juhlavuodesta ja pääjuhlasta olivat antamassa vapaaehtoisista muodostuneen työryhmän jäsenistöstä eri yhdistysten ja samalla eri osa-alueiden osaajia – Tiina Immonen, Petri Juutilainen, Johanna Männistö, Tommi Taskinen, Petteri Vaalimaa, pääjuhlan ”kokoon juoksija, pääjuhlan ohjaaja Vilja Itkonen ja Varkauden kaupungin edustajana Pia Hedman.

Tilannekatsauksen antia tiivistän seuraavassa kaikkien paikalla olleiden kertomaksi. Heinäkuun neljännen päivän tilanteeksi kerrottiin, että pääjuhla alkaa puoliltapäivin Kisapuiston kentällä ja se koostuu monenlaisista varkautelaisista toimijoista. Ohjelma on ”tilkkutäkki” varkautelaisesta osaamisesta monelta eri alalta – on liikettä, ääntä, huumoria, herkistelyä ja laajasti osallistava, likimain tunnin mittainen juhla, jossa harrastusväen, taidealan toimijoiden ja urheiluväen mukana on myös yrityselämäsektori. Koko kansalle suunnattu juhla – svengaava, hauska, energinen, iloinen – mutta myös arvokas. Omaleimaisuutta, kaupunki viihtyisäksi, elämää, tätä päivää – juhla varkautelaisten tekijöiden voimin yhteistuumin. Ja pääjuhlan jälkeen on tarjolla synttärikahvit.

Juhlavuoden teemana on Valoa Warkaudessa. Valoa ollaan tuomassa kaikille ikäryhmille – omaa elintaivaltaan aloittavista pitkän päivätyön tehneille saakka. Tavoitteena on tehdä pääjuhlaan tarina kaikille heille, jotka julkisesti tai salaa rakastavat pientä, metsien ja kauniin luonnon keskellä olevaa paikkakuntaa nimeltään Varkaus, josta löytyy maailmanluokan huipputeknologiaa ja upeita ihmisiä. Kun vain tämän osaisimme tunnistaa…

Juhlan tarkoituksena on myös muistuttaa, että valo on ihmisessä. Joskus tämä asia tulee tuoda esille, vahvistaa ja laittaa asioita perspektiiviin. Viikonlopun aikana tapahtuu muutakin – on musiikkitapahtumia, muistelutilaisuuksia ja valoteoksen avajaiset.

Myös pysyvää juhlavuodesta

Perjantai-iltana 30.8. Kisapuiston kentällä on entisten, vanhojen varkautelaisten kokoonpanojen iltamat eli musiikillinen ilta, pääesiintyjänä tänä kesänä aktivoitunut Magyar, lisäksi Kosma, So Last Season, Rock With You -kuoro ja mahdollisesti pari esiintyjää lisää. Lauantai-illan 31.8. musiikki Kisapuistossa on kohdennettu nuorelle väelle. Superesiintyjiä on luvassa – Sini Yasemin ja Vilma Alina sekä jo tässä vaiheessa on tiedossa, että artistikattausta on tulossa lisää.

Musiikki liittyen – Varkauden juhlavuodelle on tulossa nimikkolaulu Kaupungin valot, jossa kolme varkautelaistaustaista ammattilaista ovat asialla. Säveltäjänä kaupungin nimikkobiisissä on Esa-Markku Juutilainen, teksti on Jukka Itkoselta ja sovitus Petri Juutilaiselta. Tämä kolmikko on tehnyt paljon varkautelaista musiikkia, kertomalla tarinoita musiikin keinoin 70-luvulta lähtien. Juhlavuoden nimikkobiisissä laulamassa on 5-6-musiikkiluokkalaisten kuoro Mari Karhun johdolla. Säestyksestä vastaa Varkauden soittokunnasta muodostettu Big Band, joka säestää koko pääjuhlan. Musiikkipuolelle juhlaviikonloppuna liittyy myös Varkauden ystävyyskaupunki Rüsselsheimin mieskuoro, joka kiertää eri kohteissa tuoden synttäritervehdyksen Saksasta.

Vielä musiikista – pääjuhlan yhteydessä on mahdollisuus olla osallisena letkajenka ME-yrityksessä. Rauno Lehtisen Letkis on saanut Lehtisen perikunnalta luvan uudelleen käsittelyyn ja letkiksen on sovittanut Petri Juutilainen.

Vuorovaikutuksellisessa keskustelutilaisuudessa Varkauden kirjastolla perjantaina 30.8. professori Hannu Itkonen ja päätoimittaja Antti Aho jututtavat ihmisiä. Tuolloin on keskustelullisesti mahdollisuus jakaa muistojaan ja avata omia historiankirjojensa sivuja.

Syntymässä on nukkeversioinen taidenäyttely, jossa esillä on paikka veden ja metsän keskellä -mielikuvituksellinen Varkaus.

Juhlavuodesta jää myös pysyvää Varkauteen. Stora Enson voimalaitoksen lasitorniin tulee pysyvä valoteos, joka toteutetaan led-tekniikalla. Varkaus marssii siinä mielessä edelläkävijänä, että tiettävästi aiemmin vastaavia valoteoksia Suomessa ei ole tehty ulos, vaan teokset ovat olleet sisätiloissa. Valoteosta pystytään ohjaamaan ja esimerkiksi Itsenäisyyspäivänä valoteos voi olla väreiltään sininen ja valkoinen. Juhlaviikonlopun aikana kaupunkia valaistaan muutoinkin – saadaan lisää valoa Varkauden ylle. Valoteoksen avaus ja pieni puistojuhla on lauantaina iltakahdeksan paikkeilla Keskuskonttorilla.

Pysyvää näkymää varkautelaiseen katukuvaan ovat tuomassa muraalit, seinämaalaukset valtatie 23 varrella. Tavoitteena on saada nähtäville kolme muraalia, jotka valmistuvat paikallisin voimin. Ja josko ei elokuun loppuun mennessä, niin kuitenkin juhlavuoden aikana. Eli taidetta tuodaan lähelle ihmistä jokapäiväiseen elämään.

Juhlaviikonlopun sunnuntaina Varkauden ev. lut. seurakunta järjestää juhlamessun ja kahvikonserttityyppisen tilaisuuden kirkonmenojen jälkeen. Tilaisuudessa esiintyy Rüsselsheimin mieskuoro ja myös muistelu-/keskustelutilaisuus, jossa on mahdollisuus jakaa kokemuksiaan. 

Juhlavuoden tapahtumiin ja ohjelmiin pääsee suoraan linkin kautta: https://www.facebook.com/warkaus90/

Varkaudessa todella tapahtuu

Juhlavuotta on haluttu rakentaa kaikkinensa monesta näkökulmasta lähtien. Elokuun viimeisen viikonlopun ajalle ja pääjuhlaan toivotaan mahdollisimman monen tulevan mukaan. Tiettävästi koululaisille järjestetään bussikuljetuksia ja samaten joukkoliikenne muutoinkin olisi käytössä. Autojen parkkipaikkoja on rajoitetusti ja varmasti viisainta on jättää autot riittävälle etäisyydelle Kisapuistosta ja sitten kipaista jalan pääjuhlaan. Ja muutoin kävely ja pyöräily ovat oiva liikkumismuoto. Lisäksi on muistettava, että lapsia on paljon liikkeellä.

Sen verran tähän väliin ajallisesti ”takapakkia”, että vanhemmalle väelle on juhlavuoden merkeissä Käpyrinteellä järjestetty oma tilaisuus kesäkuun alkupuolella – musiikkia, lettukestit, makkaranpaistoa ja ukulelemusiikkia Ukevoxin toimesta ryydittämään myös yhteislauluja.

Viimeistään elokuun viimeisen viikonlopun jälkeen kukaan ei voi sanoa, etteikö Varkaudessa tapahtuisi ja olisi mahdollisuuksia olla mukana. Kaupungissa on luovaa energiaa joka puolella. Kaupungissa on paljon potentiaalia ja toivottavasti vankka yhteistoiminta jää elämään pysyvästi – tuomaan viihtyvyyttä ja tervettä itsetuntoa.

Juhlavuosi jatkuu ja esimerkiksi joulukuussa Talvipäivänseisaustapahtuma ja tulenveiston SM-kisa liittyvät valoteemaan. Kun valoa vahvistaa, se moninkertaistuu. Kaikki lisäideat pääjuhlaan ja juhlavuoteen ovat tervetulleita – tekemistä löytyy ja osallisuutta on tarjolla.

Tiedotustilaisuudessa jo pohdiskeltiin, että voisiko ainakin osa Kauppakadusta olla kävelykatuna elokuun viimeisellä viikolla – kokeiluluonteisesti. Uskaliaita ideoita tarvitaan.

Tähän loppuun vielä lainaan tiedotustilaisuuden antia. ”Ihminen tarvitsee ruokaa elääkseen, mutta kukkia ympärilleen, että elämä olisi arvokasta ja merkityksellistä. Ihminen on tunteva olento, jonka täytyy jollakin tavalla saada nähdä ja kokea asioita ympärillään.”

Jätä kommentti