Marjut Brunilalle Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto

Spread the love

Lasten LukuVarkaus -lapsiraati valitsi Marjut Brunilan kirjan Immu ja Torninvartijat (Myllylahti 2018) vuonna 2018 julkaistuksi parhaimmaksi suomenkieliseksi lasten- ja nuortenkirjaksi. Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus -palkinto, arvoltaan 3.500 euroa, luovutettiin voittajakirjailijalle keskiviikkoaamupäivällä. Palkinto jaettiin nyt 19. kerran. Palkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj ja Varkauden kaupunki.


Lasten LukuVarkaus -kirjallisuuspalkinto on ainutlaatuinen, sillä valinnan suorittaa arvovaltainen lapsiraati, joka oli palkinnon julkistamistilaisuudessa luonnollisestikin mukana, seuranaan kuvassa Varkauden kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Timo Suhonen.

Valtakunnallisen kirjallisuuspalkinnon aikuisista koostuva esiraati oli käynyt läpi viime vuonna julkaistun suomenkielisen lasten- ja nuortenkirjallisuuden. Aineistosta valikoitui finaaliin kuusi kirjaa, joista voittajan valitsi Varkauden alakouluja edustava lapsiraati. Könönpellon koulusta raatilaisina olivat: Neea Kolari, Riina Rämö ja Lumi Saari. Repokankaan koulusta raadissa olivat: Aada Hyppönen, Lotta Juvonen ja Anette Kokki.

Lasten LukuVarkaus -palkinnon voittaja Marjut Brunila (s. 1963) on turkulainen kasvatustieteen maisteri, lasten- ja nuortenkirjailija. Immu ja Torninvartijat on Brunilan esikoisteos, joka sijoittuu hänen asuinympäristöönsä Littoisten Verkatehtaalle.

Brunila on kirjoittanut aina ja haaveet kirjailijanurasta olivat syntyneet jo 1970-luvun toisena kouluvuotena.  Opettajantyöstä hän jäi pois vuonna 2013 keskittyäkseen kirjoittamiseen. Ensimmäinen onnistuminen oli pääsy Reviiri-antologiaan vuonna 2015 lasten- ja nuortentarinallaan Ruusunen. Tämä toi hänelle oivalluksen, että kirjoittamisen luontaisena kohderyhmänä olivatkin juuri lapset ja nuoret, joista hänellä on oli vuosikymmenten kokemus.


”Immu ja Torninvartijat” kertoo jännittävien tapahtumien lisäksi yksinäisyydestä, rohkeudesta, erilaisista lähtökohdista tulevien lasten ystävyydestä ja sen merkityksestä sekä aikuisten elämästä lapsen silmin katsottuna.

Lasten LukuVarkaus -voittajakirjassa, Immu ja Torninvartijat, kerrotaan Immun tarinaa yksinäisyydestä, rohkeudesta ja erilaisista lähtökohdista tulevien lasten ystävyydestä ja sen merkityksestä. 11-vuotias Ilmari löytää koulun kevätretkellä Littoistenjärven rannasta salaperäisen pullopostin. Mennessään yöllä Littoisten Verkatehtaalle, hän tapaa salaseuraan kuuluvat Lukaksen, Lotan ja Nikon sekä koiran, joka ei hauku eikä murise. Kun yksinäinen Ilmari todistaa rohkeutensa, hän pääsee Klaanin jäseneksi. Näin Ilmarista tulee Immu. Polkupyörävarkaita jäljittäessään koko salaseura joutuu kiperiin tilanteisiin. Jännittävien tapahtumien lomassa  kuvataan koskettavasti aikuisten elämää lapsen silmin.

Jätä kommentti