Puluboi puhuttelee monitasoisesti Varkauden Teatterissa

Spread the love

Tämän kevään viimeisessä ensi-illassaan Varkauden Teatteri jälleen ”räjäytti pankin”. Vaikka kyseessä on pitkälti lastennäytelmä, silti se on koko perheen näytelmä ajatuksia herättävine tasoineen. Tavallaan näytelmä näytelmän sisässä, sisällöltään myös liitokset nykypäivän arkielämään lapsiperheessä, tarina turvallisesta pesästä lähtemisestä avaraan maailmaan kuin myös paluusta rakkaiden luokse. Kaikkinensa sisältörikas näytelmä Puluboi.

Varkauden Teatterissa lauantaina 13.4. ensi-iltansa saaneen Puluboi -hittinäytelmän on Veera Salmen lastenkirjoista dramatisoinut Nina ”Neiti Ö” Erjossaari. Ensimmäinen Puluboin ja Ponin kirja ilmestyi vuonna 2012, seuraavana vuonna valmistui 15-osainen kuunnelma ja samana vuonna kantaesitettiin kirjoihin perustuva Puluboi -näytelmä. Elokuva valmistui viime syksynä.

Veera Salmi on helsinkiläinen kirjailija, koulutukseltaan sosionomi ja hän on työskennellyt lastentarhanopettajana helsinkiläisissä päiväkodeissa. Työssään hän luki esikouluryhmälle satuja, mutta lapset eivät jaksaneet keskittyä. Niinpä Veera kysyi ryhmältä, mitä hyvässä sadussa pitäisi olla. Vastaus kuului: jokin ripulikakkatyyppi, mainoksia ja monta jatko-osaa. Myöhemmin – kuin kohtalon kutsumana – Veera Salmea seurasi pulu Hakaniementorilta kotiovelle saakka. Tuo pulu alkoi seikkailla hänen mielikuvituksessaan ilman r-kirjainta. Siitä lähti idea Puluboista.

Puluboi -näytelmästä löytyy tasoja ihan pienimmillekin, nuorille ja aikuisille – sieltä saa omat juttunsa poimittua. Näytelmän toinen päähenkilö eli Ponityttö Mai on eskari-ikäinen, edessään jännittävä vaihe, kouluun lähteminen. Perheen äiti on sitä mieltä, että siinä iässä ponileikki riittää ja koulussa pitää olla tyttö. Kysymys kuuluukin – missä vaiheessa aikuisten mielestä lapsen maailma muuttuu sellaiseksi, että mielikuvitusleikki täytyy lopettaa? Lapsuus, lapsen mielikuvitus ja leikki ovat asioita, joita kannattaa vaalia. Aikuisena ehtii olla myöhemmin.

Varkauden Teatterin Puluboi -näytelmän ohjaaja on Iiris Salmela, joka teatterin työryhmän kanssa on koonnut ”palapelin palaset” kokonaisuudeksi, joka on hauska ja ajatuksia herättävä. Näytelmässä on väriä, sarjakuvamaisuutta – lavasteiden, puvustuksen, valojen ja äänimaailman kulkiessa raikkaasti käsi kädessä. Ja lisäksi vuorovaikutteisuudessaan mainio tapaus – yleisökin saa tanssia pariin otteeseen – osallistutaan ihan oikeesti. Ja ainakin ensi-iltanäytöksen nuorimmat kohderyhmät olivat innokkaasti mukana näytelmän tapahtumakäänteissä katsomon puolella.

Puluboi on herkullista ja elämyksellistä teatteria kaikille aisteille. Pulut puhuvat ”pulukieltä”, musiikki puhuttelee, elementit näyttämöllä ovat kohdillaan ja rytmitys toimii. Tarina pystyy jatkamaan elämäänsä eteenpäin, koska näytelmästä löytyy asioita myös yhdessä keskusteltavaksi kotona.

Näytelmän infotilaisuudessa, puolisentoista viikkoa sitten, ohjaaja Iiris Salmela hehkutti teatterin inspiroivaa työryhmää. Teatteri on sosiaalinen taidemuoto, joka syvenee ja syntyy yhdessä tehden erilaisista ideoista – se myös näkyi ja kuului Varkauden Teatterin tuotannossa.

Otetaanpa jälleen esille nimet, jotka tuottivat elämyksellisen iltapäivän näytelmän parissa. Ohjaajana siis Iiris Salmela ja näytelmän tapahtumia veivät ansiokkaasti eteenpäin Ville-Veikko Valtanen, Maija Yrjölä, Jussi Immonen, Marja Sundgrén, Markku Ryytty, Leena Liimatainen ja Annikka Kaistinen. Laulujen säveltäjä on Valtteri Lipasti ja sanoittajana Niina Erjossaari. Lavastuksen on suunnitellut Mirja Ryytty ja puvustuksen on suunnitellut Veera Onttonen. Valot ovat Marko Etelärinteen, äänet/tehosteet Jussi Heiskasen, kampauksien- ja maskiensuunnittelu Miia Immosen. Ja lisää tekijöitä: tarpeiston valmistus: Mirja Ryytty ja Santtu Kinnunen, järjestäjä: Ville-Veikko Valtanen, tarpeistonhoitaja: Leena Liimatainen, lavastuksentoteutus: Jani Jeulonen, Sami Härkönen ja Santtu Kinnunen, puvustuksentoteutus: Taina Peltomäki, Sari Kirjavainen ja Veera Onttonen, kampauksien- ja maskientoteutus: Kirsti Karttunen ja Miia Immonen, pukijat: Esti Thure ja Veera Onttonen, näyttämömiehet: Jani Jeulonen, Petteri Ryytty, Jussi Immonen ja Sami Härkönen, käsiohjelma: Santtu Kinnunen.

Ja vielä lisää tekijöitä. Keppihevosia on valmistanut Nuortenpaja Varkaus ja siellä seuraavat henkilöt: Anni Heikkinen, Emma Viljakainen, Jaana Welin, Jani Mokki, Janita Pennanen, Jonna Pöllönen, Julia Pietarinen, Katariina Raita, Miika Pekkarinen, Roosa Seppälä, Sara Jämsä ja Wilma Kvick. Näytelmän tuotantoon liittyvänä maalausapuna on toiminut TET-harjoittelija Niklas Kärtevä ja tanssiapua ovat antaneet Minja ja Taika Salmela.

Eli tekijöitä tarvitaan. Kiitos Puluboi -näytelmästä!

Jätä kommentti