Tapiolan uimahalli on valittu Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi

Spread the love

Kulttuuriperintöalan järjestö Europa Nostra Finland ehdottaa Tapiolan uimahallia Euroopan seitsemän uhanalaisimman listalle. Järjestö on valinnut Tapiolan uimahallin Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi.

Arkkitehti Aarne Ervin suunnittelema uimahalli on valmistunut vuonna 1965, ja se on suojeltu asemakaavalla. Espoon kaupunki on suunnitellut uimahallin purkamista edellisen 2000-luvulla tehdyn korjauksen jälkeen tulleiden ongelmien vuoksi. Kaupungin näkemyksen mukaan rakennuksen korjaus uimahallikäyttöön ei ole mahdollista.

Uimahallin peruskorjaus tehtiin 2000-luvulla, ja samassa yhteydessä sitä laajennettiin.  Korjaus tehtiin uimahallin arkkitehtuuria kunnioittavasti, ja se sai Europa Nostra -kulttuuriperintöpalkinnon ansiokkaasta entistämisestä vuonna 2007. Nykyisin Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset palkinnot ovat nimeltään Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot “European Heritage Awards”.

Tapiolan uimahalli lähetetään ehdolle kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran ja Euroopan investointipankin instituutin Seitsemän uhanalaisinta kulttuuriperintökohdetta -ohjelmaan. Ohjelma kokoaa julkiset ja yksityiset yhteistyökumppanit etsimään kestäviä ratkaisuja seitsemän eurooppalaisen kohteen pelastamiseksi. Kyseessä ei ole rahoitusohjelma, mutta tarvittaessa ohjelman kautta on etsitty sopivia rahoituslähteitä.

– Tapiolan uimahalli oli niin ilmiselvä ja kansallisesti merkittävä uhanalainen kohde, että päätimme valita uimahallin suoraan Suomen uhanalaisimmaksi kulttuuriperintökohteeksi, ilman erillistä hakua, Europa Nostra Finlandin puheenjohtaja Kirsi Moisander kertoo.

Tapiolan keskusta-alue kuuluu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon (RKY 2009), ja se kuuluu myös Suomen Docomomo-työryhmän Suomen modernismin merkittävien kohteiden luetteloon.

Europa Nostra Finland on kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran paikallisyhdistys ja suomalaisten kulttuuriperintöasiantuntijoiden ääni Euroopassa. Europa Nostra on kaikissa Euroopan maissa toimiva kansalaisjärjestö, joka tekee läheistä yhteistyötä Euroopan unionin, Euroopan neuvoston ja Unescon kanssa. Järjestö on mm. saanut tehtäväkseen jakaa EU:n vuosittaiset kulttuuriperintöpalkinnot oman palkinto-ohjelmansa yhteydessä. Seitsemän uhanalaisinta – ohjelman haku käynnistyi juuri.

Jätä kommentti