Lisää käyttömahdollisuuksia 5G-taajuuksille

Spread the love

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom neuvottelee Venäjän taajuushallinnon viranomaisten kanssa matkaviestintaajuuksien käytöstä raja-alueilla. Suomen kannalta tärkeän 5G-taajuusalueen käyttömahdollisuudet paranevat merkittävästi.

Koordinointineuvotteluja on käyty tällä viikolla Moskovassa. Tarkoituksena on sopia taajuuksien käytöstä raja-alueilla, jotta kummatkin maat voivat käyttää taajuuksia mahdollisimman tehokkaasti ja häiriöttömästi. Tällä kertaa neuvottelujen kohteena oli 3,5 gigahertsin taajuusalueen käytön ehtojen yhtenäistäminen siten, että parannetaan edelleen 5G-verkkojen rakentamismahdollisuuksia koko Suomen alueella.

– Olemme erittäin tyytyväisiä siihen, että neuvotteluissa päästiin alustavaan sopimukseen 3,5 gigahertsin taajuusalueen käytön yhtenäistämisestä koko Suomessa. Tämä vauhdittaa 5G-verkkojen avulla toteutettavien uusien palvelujen kehittymistä. Näin myös tavoitteemme olla 5G-teknologian kärkimaa edistyy, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa iloitsee.

Suomessa 3,5 gigahertsin taajuusalue huutokaupattiin 5G-käyttöön viime syksynä ja sitä on voinut ottaa käyttöön tämän vuoden alussa. Käytön ehdoista on pääosin sovittu Suomen naapurivaltioiden kanssa jo aiemmin. Nyt saavutettu alustava sopimus Venäjän kanssa vähentää entisestään käyttöön liittyviä rajoitteita.  

Neuvotteluissa keskusteltiin myös langattomien laajakaistaverkkojen käyttöön tarvittavista muista taajuusalueista ja neuvottelut jatkuvat näiltä osin. Traficomin edustajien lisäksi Suomen delegaatiossa olivat mukana Telia Finlandin, Elisan ja DNA:n edustajat.

Jätä kommentti