Kilpailupalkintojen ilmoittaminen tulorekisteriin ”kaksipiippuinen juttu”

Spread the love

Tämän vuoden alusta alkaen voimassa oleva menettely urheiluseurojen antamien kilpailupalkintojen ilmoittamisesta verohallinnon tulorekisteriin on aiheuttanut keskustelua ja ihmetystä myös kalastusseurojen keskuudessa. Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö ry:n tiedottaja Jaana Vetikkon mukaan kenttäväeltä tulleet viestin ovat olleet hämmentyneitä. Täysin vapaaehtoisvoimin seuroissa työskentelevät ihmiset ovat tuskastuneita. Ihmiset kokevat, että tulorekisteriin ilmoittamismenettely minimaalisista, muutaman kymmenen euron kilpailupalkinnoista, kasvattaa vapaaehtoistyön taakkaa entisestään.


Kuvituskuva: Vesa Moilanen

– Kentältä on kuulunut, että jotkut seurat ovat kyseisen asian vuoksi jättäneet kilpailujaan joko kokonaan järjestämättä tai ovat vaihtaneet kaikki palkintonsa mitaleiksi ja pokaaleiksi. Se ei välttämättä miellytä kilpailijoita, kertoo Vetikko, jonka mukaan kaikki kilpailijat eivät mielellään anna sosiaaliturvatunnustaan kilpailujärjestäjille. Toisaalta kilpailujärjestäjäkään ei kovin mielellään kerää sotuja, koska niitä koskee EU:n uusi tietoturva-asetus – kyseessä on hieman ”kaksipiippuinen juttu”.

– Keskusjärjestönäkään ei oikeastaan voi muuta kuin sanoa seuroille, että verottajan ohje, koskien kilpailupalkintoja,  on netissäkin julkaistu. Meidän eväät eivät muuhun riitä. Hallinnon päätöstä ei ole otettu ilolla vastaan.

Verohallinnon ohjeen mukaan nykyisellään kaikki palkinnot on ilmoitettava tulorekisteriin ilman euromääräistä alarajaa. Aiemmin voimassa olleen menettelyn mukaisesti palkintojen ilmoitusvelvollisuus on ollut yli 100 euron palkinnoista, mutta käytännössä suurimmassa osassa kisoja palkinnoissa arvo ollut alle kyseisen euromäärän. Käytännössä ilmoitusvelvollisuus verottajan ylläpitämään tulorekisteriin on kilpailujärjestäjällä.

SVK:n tiedottaja Jaana Vetikko toteaa, että asiasta seurojen ihmiset kirjoittelevat aika paljon sosiaalisessa mediassa.

– Tulorekisteriin asiat pitäisi ilmoittaa sähköisesti, vain erityisistä syistä johtuen sen voi tehdä paperilla. Meillä on aika paljon seuroja, joilla ei ole esimerkiksi sähköpostiosoitetta tai tietokonetta käytössä. Se on yksi lisäongelma asiaan.

– Kun seurat toimivat vapaaehtoisvoimin, henkilöiden oman työn ohessa tai eläkeläisten toimesta, vapaaehtoistöihin tekijöiden saaminen jatkossa vaikeutuu, kun byrokratia lisääntyy, hän sanoo.

Jätä kommentti