Leppävirran kulttuuripalkinto 2018 Pirjo ja Pekka Ropposelle

Spread the love

Leppävirran kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti 25.10.2018 kokouksessaan myöntää vuoden 2018 kulttuuripalkinnon pitkäjänteisestä ja monipuolisesta kotiseututyöstä Pirjo ja Pekka Ropposelle.

Pirjo ja Pekka Ropposen jo vuosikymmeniä jatkunut kotiseututyö on pitänyt sisällään mm. Savon kielen ja kulttuurin edistämistä, kyläkirjan koostamista, tapahtumien järjestämistä, perinnebiotooppien suojelua ja mittavan kotimuseon kokoamista. Kotimuseon alkutaipaleesta Pekka Ropponen kertoi äitinsä olleen innokas kotiseutuesineistön tallentaja 1950-60-luvuilla. Nuorta miestä harrastus ei tuolloin niinkään kiinnostanut mutta lopulta into heräsi. ”Äiti voitti ja hyvä niin.”  Nykyisin kotimuseo on monipuolinen, useampaan rakennukseen koottu kokoelma maaseudun katoavaa laitteistoa ja esineistöä. Kokoelma karttuu joskus hiukan yllättäenkin; kotiin palatessa pihalta on löytynyt mm. traktori ja maitolava lahjoituksena museoon.

Pirjo Ropponen teki suurtyön Konnuslahden kyläkirjaa koottaessa ja tarinoita talletettaessa. Hän on myös aktiivisesti suojellut perinnebiotooppeja ja osaltaan ollut varmistamassa kotieläinten perinnelajien säilymistä. Tällä hetkellä lampaat huolehtivat laidunmaiseman hoidosta mutta emäntä tarttuu mielellään itsekin raivaussahaan. Kylämaisemaan tehtiin myös luontopolku ja yhteistyö koulun kanssa on ollut tiivistä.

Pienten oppilaiden museovierailut ovat erityisesti jääneet Pirjo Ropposen mieleen, aiempina vuosina järjestettiin myös työnäytöksiä kouluilla. Paikalliskulttuurin tallentajina palkitut ovat nähneet pitkän kehityskaaren sekä työnsä, harrastustensa ja yhteiskunnallisen toimintansa näkökulmasta. Erityisenä huolenaan Ropposet mainitsevat Suomen ja Savon kielen köyhtymisen ja kädentaitojen häviämisen. Maaseudulla asuvina, kylällään aktiivisesti toimivina ihmisinä he pitävät kylien yhteistyötä ja omatoimisuutta arvona jolla on annettavaa myös suurempiin taajamiin.

Leppävirran kunnan kulttuuripalkinto on jaettu vuosittain ansioituneelle leppävirtalaiselle kulttuurin tekijälle. Ensimmäistä kertaa palkinto jaettiin 1981.

Jätä kommentti