Vertaile vapaasti miten eri automallit pärjäävät katsastuksissa – Trafin katsastustilastojen tietosisältö laajenee

Spread the love

Trafin katsastustilastoista voi nyt itse tehdä erilaisia hakuja omien hakukriteerien kautta. Aikaisemmin vastaavia tilastotietokantahakuja on voinut tehdä mm. ajoneuvoista, ajokorteista ja veneistä. Katsastusaineistoa voi ladata myös omaan käyttöönsä ja hyödyntää uusien palveluiden kehittämisessä.

Trafin henkilöautojen määräaikaiskatsastusten tilastointia on kehitetty ja tiedot ovat nyt saatavilla Trafin tilastotietokantapalvelussa, jossa käyttäjä voi omilla valinnoillaan rajata haluamansa tilastoaineiston tietokantataulukoista (ohje).

Palvelusta löytyvät tällä hetkellä tiedot vuoden 2017 henkilöautojen määräaikaiskatsastuksista. Mukana ovat henkilöautojen käyttöönottovuodet 2002-2012 sekä 2014 ja mallisarjat, joita on katsastettu vuoden aikana 100 kappaletta tai enemmän. Vuoden 2018 tilastot päivittyvät tammi-helmikuun vaihteessa 2019.

Aiemmin määräaikaiskatsastuksista on tuotettu tilastoja katsastusten lukumääristä, ajetuista kilometreistä ja hylkäysprosentista käyttöönottovuosittain ja mallisarjoittain. Nämä tiedot löytyvät nyt tietokantataulukosta.

Korjauskehotukset ja hylkäykseen johtaneet viat mukana – ajokiellot tulossa ensi vuonna

Lisäksi tilastoissa on nyt täysin uutena tietona korjauskehotuksiin ja hylkäyksiin johtaneiden vikojen lukumäärät käyttöönottovuosittain, mallisarjoittain ja vikakohteittain. Vikojen lukumäärissä voi olla yhdeltä ajoneuvolta monta vikaa. Nämä tiedot löytyvät tietokantataulukosta. Ajokiellot tulevat mukaan tilastotietokantaan vuoden 2018 määräaikaiskatsastustietojen myötä.

Uudet tiedot mahdollistavat esimerkiksi tarkastelut eri vikojen yleisyydestä sekä merkkien ja mallien välisen vertailun korjauskehotuksiin ja hylkäyksiin johtaneiden vikojen suhteen. Tietokantataulukossa olevista tiedoista voi tarvittaessa laskea uusia tunnuslukuja, kuten mallisarjan hylkäykseen johtaneiden vikojen lukumäärä 100 000 ajettua kilometriä kohti. Aineistoa voi rajata tilastopalvelussa haluamiinsa luokkiin tai koko aineiston voi ladata omalle koneelle esimerkiksi CSV-, XLSX- tai JSON-muodossa.

– Määräaikaiskatsastustilastoissa on paljon mielenkiintoista dataa ja toivommekin, että mahdollisimman moni innostuu hyödyntämään sitä sekä muitakin Trafin tilastokannasta saatavia tilastotietoja. Olemmekin pyrkineet avaamaan tietojamme mahdollisimman laajasti, jotta niitä voidaan hyödyntää erilaisissa liikenteen uusissa palveluissa kätevästi, kertoo erityisasiantuntija Ari Väisänen.

Esimerkkejä vikatietoja sisältävän tietokantataulukon tiedoista:

Henkilöautojen määräaikaiskatsastukset vuonna 2017 10 yleisintä hylkäykseen johtanutta vikakohdetta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Henkilöautojen määräaikaiskatsastukset vuonna 2017
Käyttöönottovuoden 2014 kahdeksan eniten katsastettua mallia

Hylkäykseen johtaneiden vikojen lukumäärä 100 000 ajokilometriä kohti vian pääkohteen mukaan (mukana pääkohteet, joissa eniten hylkäyksiä)

Jätä kommentti