Stalin lehmät Poleenissa

Spread the love

Sofi Oksasen läpimurtoromaani Stalinin lehmät nähdään Pieksämäellä kulttuurikeskus Poleenissa torstaina 29.11.2018 klo 18 Joensuun kaupunginteatterin vierailuesityksenä. Oksasen vuonna 2003 julkaistun romaanin on näyttämölle dramatisoinut ja ohjannut Joensuun kaupunginteatterin ohjaaja Aino Kivi.

Voimakas tarina kuvaa kolmen naisen elämää eri sukupolvien ja yhteiskuntien kehyksissä – isoäidin, äidin ja tyttären näkökulmista. Ote henkilöhahmoihin on rakastava, mutta tiukka; kuvaus Katariinan ja Annan elämästä kommunistisessa Virossa ja kapitalistisessa Suomessa luo tarkkanäköisen ja kaunistelemattoman silmäyksen koko 20. vuosisadan ajankuvaan, idän ja lännen räikeään kahtiajakoon, jonka vaikutukset ulottuvat 1930-luvulta nykypäivään. Stalinin lehmät on myös armoton tarina elämää hallitsevasta ja määrittävästä syömishäiriöstä, häpeän ja arvottomuuden tunteiden voimasta ja naiseuden mahdottomuudesta.

Nyt, Viron 100-vuotisjuhlavuonna, Oksasen kansainvälinen bestseller saa maailman kantaesityksen myötä uuden elämän näyttämöillä Aino Kiven raikkaana dramatisointina.

– Stalinin lehmät on merkittävä teos, kommentoi ohjaaja Aino Kivi.

– Aiheet ovat valtavia, mutta romaani onnistuu käsittelemään niitä ihmisen mittaluokassa, kolmen naisen kohtalon kautta. Nyt, kun historiaa kirjoitetaan jälleen kerran uusiksi, on tärkeää muistaa totuus menneisyyden virheistä – myös niistä, jotka ovat omiamme.

Jätä kommentti