Nopeat kiertotalouden kokeilut päätökseen

Spread the love

KierRe -hanke haki helmikuun ajan nopeita ja ketteriä kiertotalouden kokeiluehdotuksia toteutettavaksi Iisalmessa, Kuopiossa ja Varkaudessa. Nopeissa kokeiluissa tuotetta, palveluaihiota tai toimintamallia kokeiltiin käyttäjien kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa oikeassa käyttöympäristössä. Kokeilut olivat käynnissä huhti-lokakuun välisenä aikana ja tulokset ovat nyt selvillä.

Iisalmessa ja Varkaudessa Preventos Informatics Oy toteutti eri kohteissa kiinteistöjen vesijärjestelmien ja kunnallisen vedenjakeluverkoston vuotovesien määrän selvitystä. Kokeilu sujui heidän osaltaan hyvin ja Preventos sai tehtyä erittäin arvokasta testausta niin laitteiden kuin datan analysoinninkin osalta. Nopeat kokeilut antoi heille paljon uutta kokemusta ja on vienyt yrityksen toimintaa reilusti eteenpäin.

Lisäksi Iisalmessa Toimi-säätiö kokeili pyörälainaamon toimintaa sekä selvitti muun lainaamotoiminnan edellytyksiä. Lainaamon pyörät koottiin lahjoituksena saaduista pyöristä, jotka maalattiin Iisalmen kaupungin väreillä. Yhteensä pyöriä tuotiin 14 kpl torille vapaasti lainattavaksi heinä- ja elokuun ajaksi. Pyörät herättivät kiinnostusta niin kuntalaisten kuin mediankin keskuudessa. Osa pyöristä hävisi kokeilun kuluessa, Toimi-säätiölle pyöriä palautui kokeilun päätyttyä kuusi kappaletta. Kaupunkipyörätoiminnalle ollaan parhaillaan miettimässä jatkoa yhteistyössä Toimi-säätiön, KierRe -hankkeen ja kaupungin kanssa.

Kuopion raviradalle saatiin KierRe -hankkeen kokeilun aikana tuotua käyttäjäystävällisiä jätepisteitä ja parannettua yleisön ja alueen toimijoiden mahdollisuuksia lajitella jätteet. Ennen raviradalla kaikki meni sekajätteen joukkoon. Nyt raviradan toimijoilla on mahdollisuus lajitella niin paperit, pahvit, muovipullot kuin lasit ja metallitkin

Kaupunkiviljelyn toimintamallia kokeiltiin Kuopion Inkilänmäellä. Savon Marttojen vetämä kokeilu innosti yli 500 kuopiolaista tutustumaan ja osallistumaan kaupunkiviljelyyn. Kokeilua pidettiin onnistuneena: kaupunkiviljely lisäsi alueen yhteisöllisyyttä ja tietoa hyötykasvien viljelystä ja kiertotaloudesta.

Varkaudessa Preventos Informatics Oy:n kokeilun lisäksi Osuuskunta LähiSavo selvitti kaupan ruokahävikille hyödyntäjäkumppaneita paikallisten kahviloiden tai ravintoloiden joukosta. Ravintola Kaks Ruusussa tarjoiltiin kaupan hävikkiin tuomituista elintarvikkeista valmistettua Säästösoppaa muutamana viikkona. Elintarvikkeiden määrä oli kuitenkin niin vähäinen, etteivät ne riittäneet säännöllisesti sopan valmistukseen. Yhteistyö kauppojen ja ravintoloiden välillä kuitenkin avattiin ja jatkossa toimintamallia voidaan hyödyntää muuallakin. Lisäksi Osuuskunta LähiSavo järjesti Hävikkiviikolla tietoiskuja kouluilla, Soisalo-opistolla sekä K-Citymarketissa.

Jätä kommentti