Joensuun kaupunginorkesteri vierailee Varkaudessa

Spread the love

Joensuun kaupunginorkesterin kunniakapellimestarin Atso Almilan 65-vuotisjuhlakonsertissa perjantaina 16.11. Warkaus-salissa klo 19 soivat suomalaiset sävelet. Onnea Atso! -konsertti avataan Fredrik Paciuksen sävellyksellä Alkusoitto oopperaan Kaarle-kuninkaan metsästys. Konsertin solistina esiintyy nuori viulistilahjakkuus Essi Höglund, joka tulkitsee Jean Sibeliuksen Viulukonserton. Väliajan jälkeen kuullaan Atso Almilan sävellys Symphony 4 -Dances-. Konsertin yhteistyökumppanina on Tampereen Musiikkiakatemia, josta on mukana yhdeksän opiskelijamuusikkoa.

Konsertin kapellimestari, 65 vuotta kesäkuussa täyttänyt Atso Almila on toiminut Joensuun kaupunginorkesterin taiteellisena johtajana vuosina 1993-2000 ja 2011-2013. Vuonna 2013 hänet nimitettiin orkesterin ensimmäiseksi kunniakapellimestariksi. Atso Almila on arvostettu kapellimestaripedagogi, joka työskentelee Taideyliopiston Sibelius-Akatemian kapellimestari- ja orkesterikoulutuksen professorina, ja myös tuottelias säveltäjä.

 – Oppilaitosyhteistyö sopii orkesterikoulutuksen professorille, ja siksi tähän konserttiin oli saatavilla laajempi kokoonpano, kiitos TAMK Musiikin ja lehtori Markus Yli-Jokipiin, kertoo Almila, ja luonnehtii konserttia näin:

– Konsertin tunnelmat kulkevat ensimmäisen suomalaisen oopperan, Paciuksen ”Kaarle-kuninkaan metsästyksen” juhlavasta alkusoitosta iki-ihanaan Sibeliuksen viulukonserttoon. Sen solistina kuullaan nuoren viulistipolvemme erästä kirkkainta tähteä, Essi Höglundia, joka jatkaa lisäopintojaan Wienissä.

Jorma Uotinen tilasi minulta balettiteoksen vuoden 2012 Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalille. Syntyi sinfonia, Symphony 4 -Dances-, jonka osat on tehty herättämään kuulijassa vapaita mielikuvia. Osien nimet Solitude, Movement, Court Dance ja Farewell antakoot ajatuksen kulkea – itselleni tärkeä on viimeinen, edesmenneiden ystävien muistolle sävelletty balladimainen päätös.

Essi Höglund (s. 1997) on kotkalaislähtöinen viulisti, joka opiskelee Tero Latvalan oppilaana Sibelius-Akatemiassa ja Gerhard Schulzin oppilaana Wienin musiikkikorkeakoulussa. Höglund on soittanut mm. Radion sinfoniaorkesterin, Helsingin kaupunginorkesterin ja Orchestra Royal de Chambre de Wallonien solistina. Aktiivisena muusikkona Höglund työskentelee myös kamari- ja orkesterimusiikin parissa. Hän soittaa Sibelius-Akatemian hänelle lainaamaa Stradivarius-viulua.

Jätä kommentti