Hyvä, paha muovi yrityksissä

Spread the love

Hukkuuko yrityksesi muoviin? Onko pakkausmuovi ongelma? Minne yrityksiin kertyvää muovia kannattaisi toimittaa?

Kaikkialla kohistaan muovista. Euroopan komission tammikuussa julkistama muovistrategia vaatii muun muassa, että kaikkien muovipakkausten on oltava kierrätettäviä vuoteen 2030 mennessä. Lisäksi kertakäyttöisten muovituotteiden kulutusta pitää vähentää ja mikromuovien käyttöä rajoittaa. Suomi on vastannut haasteeseen laatimalla kansallisen muovitiekartan, jonka tavoitteena on vähentää ja välttää sekä kierrättää ja korvata muovin käyttöä.

Teolliset symbioosit -hanke järjestää Pohjois-Savossa yrityksille Road Shown Iisalmessa, Kuopiossa, Suonenjoella ja Varkaudessa 21.-22.11.2018, jossa maan parhaat asiantuntijat avaavat hyvän, pahan muovin saloja. Tarjolla on lisätietoa muovin teknisistä ominaisuuksista, sen kierrättämisen teknologioista sekä palveluista muovin kierrättämiseksi. Paikalla puhumassa on mm. Riitta Silvennoinen (Sitra) materiaalien kiertotaloudesta ja sen liiketoimintamahdollisuuksista, Sari Kauppi (SYKE) muovista osana kiertotaloutta ja kansallisesta muovitiekartasta, Tommi Vuorinen (VTT) muovin hyödyntämisen teknologioista, Sauli Eerola (Muovipoli Oy) muovin hyödyntämisen haasteista. Lisäksi muovin kierrätyspalveluista ovat kertomassa Fortum Waste Solution sekä L&T.

Mitä tehdään likaiselle muoville? Mitkä muovit kelpaavat kierrätykseen? Näihin ja moniin muihin kysymyksiin yritykset saavat varmasti vastauksen.

Tilaisuudet järjestetään: Kuopio ke 21.11.2018 klo 8.25-11.10 Technopolis, Giga

Iisalmi ke 21.11.2018 klo 13.30-16.30, Olvi-halli

Suonenjoki to 22.11.klo 8.30 -11.45, Futuria, Kirjasto

Varkaus to 22.11.2018 klo 13.30-16.30, Navitas1, Ankkuri 3

Lisätietoa tilaisuuksista sekä tarkemmat aikataulut www.materiaalivirrat.fi/ajankohtaista

Tilaisuuksien tarkoitus on antaa yrityksille, viranomaisille, yhteisöille ja eri toimijoille lisätietoa muovin kierrättämisen ja hyödyntämisen mahdollisuuksista. Kierrätettyä muovia voi käyttää uusien muovituotteiden raaka-aineena ja se on laadultaan neitseellisen materiaaliin verrattavaa. Muovin hyödyntäminen ei kuitenkaan ole ihan yksinkertaista, sillä muovilaatuja on monia ja ne on tunnistettava ja eroteltava toisistaan muovin uudelleen hyödyntämiseksi. Tilaisuudessa on tarjolla neuvoja muovien tunnistamiseen, siihen mitä muovilaatuja kannattaa erotella toisistaan ja mitkä muovit soveltuvat helpointen hyödynnettäväksi. Ajankohtaista tietoa siis tarjolla.

Tilaisuudet järjestää Teolliset Symbioosit materiaalikehitys ja Malli-Y analyysi Pohjois-Savo -hanke. Hanketta rahoittaa Etelä-Savon ELY-keskus (EAKR), osatoteuttajat sekä Kuopion kaupunki ja Kehittämisyhtiö SavoGrow Oy. Hankeaika 1.8.2017-31.5.2019, hankealueena Pohjois-Savo. Toteuttajina Navitas Kehitys Oy, Savonia AMK, Iisalmen Teollisuuskylä Oy ja SYKE.

Teolliset symbioosit Suomessa – FISS (Finnish Industrial Symbiosis System) on yhteistyöhön perustuva toimintamalli, jolla pyritään auttamaan yrityksiä ja muita toimijoita tehostamaan keskinäistä resurssien hyödyntämistä sekä synnyttämään uutta liiketoimintaa. Suomessa FISS toimintaa koordinoi Motiva.

Symbiooseissa yritykset tuottavat toisilleen lisäarvoa hyödyntämällä tehokkaasti toistensa sivuvirtoja, teknologiaa, osaamista tai palveluja. Näin toisen toimijan sivuvirta tai jäte muuttuu tuottavaksi resurssiksi toiselle ja säästää kummankin kustannuksia vähentäen myös haitallisia ympäristövaikutuksia. Parhaimmassa tapauksessa symbiooseissa syntyy kaupallisesti menestyviä korkean jalostusasteen tuotteita loppukäyttäjien tarpeisiin sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla.

FISS-malli perustuu aktiiviseen symbioosien edistämiseen eli fasilitointiin ja yhteiskehittämiseen. Tavoitteena on myös nostaa materiaalien jalostusarvoa ja aikaansaada uusia kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita.

Jätä kommentti