Viihdeorkesteri Dallapé on suomalainen vuonna 1925 perustettu viihdeorkesteri, jonka vaikutus suomalaisessa musiikkikulttuurissa on ollut merkittävä. 1930-luvun pulavuosina suomalaista levyiskelmää dominoi Dallapén mestaroima kotimainen haitarijazz. Tuona aikana suomalaisten suuri enemmistö osti levyjä lähinnä kuuntelulevyiksi eikä niinkään tanssin taustalla soitettaviksi.
Dallapén ensimmäinen ikivihreä oli vuonna 1931 levytetty Sulamith, jonka lauloi levylle Veli Lehto. Matti Jurvan sävellys keitaineen ja minareetteineen merkitsi suomalaisille kaukokaipuuta ja kangastuksia; persialaista mystiikkaa ja Tuhannen ja yhden yön tarinoita, myös Hollywoodia ja Rudolph Valentinoa. Suomalaiseen yleisöön kaihoisa huokailu puri muutenkin kuin veitsi voihin, ja tässä tapauksessa veitsi oli vieläpä käsitelty aavikon kuumalla eksotiikalla. 1930-luvun lopussa Dallapén soinnissa ruvettiin kuulemaan enemmän jazz-vaikutteita. Suomalaisen levyiskelmän ja Dallapén vaikutu suomalaiseen pop-musiikkiin on jatkunut näihin päiviin saakka.
Ilmavoimien Big Bandin tahdittamassa musiikillisessa tutkimusmatkassa oppaana toimii Dallapén nykyinen johtaja, upeaääninen Juha Hostikka. Hostikka on toiminut Dallapé-orkesterin johtajana vuodesta 2009. Häntä on kuultu myös monissa teatteri- ja oopperaproduktioissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Ilmavoimien Big Bandin lentoreittinä on tänä iltana Tampere- Egypti-Timbuktu-Siperia-Unkarin pusta- Sahara- Viidakko- Tampere. Ilmavoimien Big Bandin lennolla kapteenina toimii musiikkimajuri Juha Ketola ja perämiehenä Juha Hostikka.
Ilmavoimien soittokunta
Ilmavoimien soittokunnan kotipaikkana on Jyväskylän varuskunta Tikkakoskella.
Soittokunnan tehtäviin kuuluu puolustusvoimien tilaisuuksien lisäksi monipuolinen konserttitoiminta sekä kotipaikkakunnallaan Jyväskylässä että Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pirkanmaan, Keski-Pohjanmaa ja Etelä-Pohjanmaan alueella. Soittokunnalle kertyy vuosittain yhteensä n. 120 esiintymistä.
Orkesteri on muuntautumiskykyinen niin kokoonpanoiltaan kuin musiikkityyleiltään. Soittajisto jakautuu tarvittaessa useammaksi pienyhtyeeksi tilaisuuden luonteesta riippuen. Ilmavoimien soittokunta on puolustusvoimien orkestereista ainoa joka on erikoistunut viihde- ja big band musiikkiin.
Ilmavoimien Big Band on tuottanut omaa viihteellistä AALTO-konserttisarjaa Jyväskylässä vuodesta 2008. Sarjan konsertteja on vähitellen pyritty viemään kotikaupungin lisäksi myös muualle Suomea. Vierailijoina konserttisarjassa on nähty monipuolinen kattaus sekä koti- että ulkomaisia jazz- ja viihdemaailman tähtiä.
Ilmavoimien soittokunnan päällikkökapellimestarina 1.7.2017 lähtien on toiminut musiikkimajuri Juha Ketola.
Historiaa
Ilmavoimien oman soittokunnan perustamista suunniteltiin 1960-luvun alussa. Varsinainen toiminta alkoi 12.8.1977, jolloin Ilmavoimien väreissä esiintyvällä Luonetjärven varuskuntasoittokunnalla oli ensiesiintyminen. Nykyiseen muotoon soittokunnan nimi muutettiin vuonna 1990.
Perustamisestaan lähtien Ilmavoimien soittokunnan tavoitteena on ollut kevyen musiikin, erityisesti big band -musiikin esittäminen. Vuonna 1997 sotilassoittokuntia organisoitiin uudelleen ja kokoonpanoon saatiin vakituinen pianisti ja kitaristi, mikä mahdollisti entistä paremmin jazz-musiikkiin orientoitumisen. Vuonna 2001 komppiryhmään saatiin vielä vakituinen basisti, jolloin big band -toiminnan kehittäminen lähti todelliseen nousukiitoon.
Tiedostaen perinteiden velvoittavuuden ja arvon, Ilmavoimien soittokunta on määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti edennyt big band –musiikin haasteellisella kentällä. Voidaan sanoa että Ilmavoimien Ilmavoimien soittokunnan big band onkin UMO:n rinnalla ainoa suomalainen ammattilaisista koostuva jazz-orkesteri.
Soittokunnan 40-vuotista taivalta juhlittiin marraskuussa 2017.