Kaksi kitaraa -musiikkinäytelmä tempaa mukaansa

Spread the love

Matkattiin pari tuntia Pekka Tammilehdon elämänvaiheita seuraten – ainutlaatuinen matka isän tangopumpusta kansansuosion huipulle. Saatiin ajankuvaa ja matkaa ympäri Suomea – pysähdyspaikkana myös Varkaus. Matkustettiin pitkä matka myös keikkabussissa, jossa syntyi Pekka Tammilehdon kertomana hahmo mystisestä antisankarista, joka joi muiden viinat ja vietteli niiden naiset. Syntyi Topi Sorsakoski – legenda jo eläessään.

Musiikkinäytelmä Kaksi kitaraa oli ensi-illassaan kuljettamassa Varkauden Teatterin syyskauden 2018 ensimmäisessä ensi-illassaan täpötäyttä katsomoa ansiokkaasti tunnelmasta toiseen. Sykkeen hyvään teatterintaikaan toivat Varkauden Teatterin moniosaajat, joilla oli useita ”tontteja” hoidettavanaan – pienellä porukalla saatiin paljon aikaan.

Musiikkinäytelmän käsikirjoituksen on tehnyt Marianne Tikkanen, jonka alkuperäisessä teoksessa on yli kaksikymmentä näyttelijää enemmän käytössä. Siispä Varkauden Teatterin esityksessä roolihahmoja on todella paljon ja se tarkoittaa paljon vaihtoja – kulissien takana näyttelijät eivät todellakaan jouda istuskelemaan. Katsomossahan ei sitä säpinää kulissien takana osaa aavistakaan – sieltä vaan ”purjehditaan näyttämölle” uudessa roolissa ja asusteissa. Siinä katsojat pääsivät mukaan teatterintaikaan ja ajankuvan mukaisiin vaatteisiin – näytelmän kertojan antaessa faktatietoja kohtausten välissä tapahtuneista asioista. Näin pysytään hyvin ”kärryillä”.

Musiikkinäytelmä Kaksi kitaraa on Seppo Honkosen toinen ohjaus Varkauden Teatterille, jonka hän tuntee jo entuudestaan. Ryhmälähtöisen työskentelytavan puolestapuhujana parrasvaloihin tuotu produktio antaa hedelmällisen näytteen idean toimivuudesta. Vaikka kyseessä on musiikkinäytelmä, matkustetaan pitkä matka oikeiden iskelmien tahdissa ja kerrotaan Pekka Tammilehdon tiestä Topi Sorsakoskeksi ja Agents-yhtyeen keulakuvaksi monien vaiheiden jälkeen 80-luvulla, kyseessä on myös hulvaton komedia sanamuunnoksineen ja humoristisine tapahtumakulkuineen. Varsinaisia musiikkinumeroita on 15, mutta näytelmä sisältää näiden lisäksi musiikillisia ”välilirauksia”, tanhunpoikasta ja häämusiikkia.

Musiikissa pääroolissa on Topi Sorsakosken ja Agents-yhtyeen tutut biisit, mutta myös Topin soolouran biisit. Agents-sointia kapellimestari Sami Ruutiainen ja Varkauden Teatterin bändissä hänen kanssaan soittavat  Anssi Huotari ja Aku Nyyssönen olivat tarkkaan tutkineet ja löytäneet. Oman haasteensa äänimaailmaan oli antanut, että musiikki soitettiin triona, mutta koskettimista bassokuviot tulivat muhkeasti – asialla ammattimuusikot, joilla Topi Sorsakoski -musiikkia live-keikoilla soitettuna. Oman mausteensa musiikkiin antoi Sami Ruutiaisen sovitukset – myös kuorolle sekä jousisoittimille – viululle ja sellolle.

Topin roolin tulkitsi vierailevana näyttelijänä Marko Tiusanen – täydellisesti Topin habituksessa aurinkolaseineen ja laulussa ilman fraseerausta. Musiikkinäytelmän nimikkolaulussa, Kaksi kitaraa, ainakin minulle välittyi vahvasti Topi Sorsakoski -tunne, taustalla twist-sovitus ”sinivalkoisine rautalankasaundeineen”. Sinänsä – Pekka Tammilehtohan ei aina laulanut kuin Topi Sorsakoski – kyseessä oli pitkän matkan tulos.

Näytelmän biisilistasta sen verran, että aloituskappale on Hurmio ja päätöskappale on Viimeiseen korttiin. Musiikkinäytelmän ensi-illan katsomossa istui myös Jukka Itkonen, jonka sanoituksia oli kolmessa laulussa. Monitaiteellisen uransa aikana hän on sanoittanut useita kymmeniä Topi Sorsakosken tulkitsemia lauluja.

Hyvin osuvasti kertomus Pekka Tammilehdosta päättyi Topi Sorsakosken viimeiseksi albumiksi jääneeseen, Tummansininen sävel, lauluun Viimeiseen korttiin. Artistin sairastaessa keuhkosyöpää albumi äänitettiin Topi Sorsakosken kotistudiossa Ähtärissä ja julkaistiin postuumisti. Haikea mieli jäi kyseisen kappaleen jälkeen näytöksen päättyessä. Elämä on suoraa lähetystä…

Topi Sorsakoskesta sanotaan, että hän pelasti suomalaisen tanssilavakulttuurin ja hän sai aikanaan nuoret tulemaan tanssilavoille. Teatteri elää katsojista – toivottavasti myös uusista ja nuorista katsojista. Musiikkinäytelmä Kaksi kitaraa antaa siihen oivan mahdollisuuden. Varkaus voi jälleen kerran olla ylpeä Varkauden Teatterista.

Moniosaajat

Kun aiemmin jo kerroin ohjaaja Seppo Honkosen ryhmälähtöisestä työskentelytavasta, niin nyt kerrotaan näytelmän käsiohjelman mukaan kaikki produktioon liittyvät henkilöt: käsikirjoitus: Marianne Tikkanen, ohjaus ja lavastus: Seppo Honkonen, kapellimestari: Sami Ruutiainen, Puvustus: Taina Peltomäki, kampausten ja maskien suunnittelu ja opetus: Tarja Torniainen, koreografiat: Ville-Veikko Valtanen, Tiina Ruutiainen ja Wilma Kvick, valot: Marko Etelärinne, äänet: Jussi Heiskanen, projisoinnit: Marko Etelärinne, Seppo Honkonen ja Ville-Veikko Valtanen, tarpeiston valmistus: Mirja Ryytty, kampaukset esityksissä: Kirsti Karttunen, tarpeistonhoito: Leena Liimatainen, järjestäjä: Ville-Veikko Valtanen, lavastuksentoteutus: Sami Härkönen, Jani Jeulonen ja Esti Thure, puvustuksenvalmistus: Sari Kirjavainen, Veera Onttonen ja Taina Peltomäki, pukija: Veera Onttonen ja Esti Thure, näyttämömiehet: Jussi Immonen ja Petteri Ryytty, valokuvat: Sini Kero, käsiohjelma ja julisteet: Sari Kaurola.

Jo aiemmin kerrotun Topi Sorsakosken roolin tulkinneen Marko Tiusasen kumppaneina estradilla nähtiin lukuisissa rooleissa seuraavat henkilöt: Ville-Veikko Valtanen, Jussi Immonen, Annikka Kaistinen, Jukka-Pekka Löhönen, Jussi Mikkonen, Leena Liimatainen, Maija Yrjölä, Markku Ryytty, Mirja Ryytty, Sakari Kautto, Tiina Ruutiainen, Wilma Kvick ja Petteri Ryytty.

Orkesterissa soittivat: Sami Ruutiainen (kapellimestari/koskettimet), Anssi Huotari (kitarat), Aku Nyyssönen (rummut), Sakari Kautto (akustinen kitara), Jussi Immonen (sello) ja Maija Yrjölä (viulu). Kuorossa lauloivat: Jussi Immonen, Wilma Kwick, Jukka-Pekka Löhönen, Tiina Ruutiainen, Markku Ryytty, Mirja Ryytty, Ville-Veikko Valtanen ja Maija Yrjölä.

Nämä nimilistat siksi, että osaamme arvostaa teatteriproduktioon osallistuvien työpanoksia – rooleja ja tehtäviä riittää, jotta me katsojat voimme nauttia teatterintaiasta.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Myös ”kuvakarusellin” kuvat (Varkauden Teatteri/Sini Kero)

Yksi kommentti artikkeliin ”Kaksi kitaraa -musiikkinäytelmä tempaa mukaansa”

Jätä kommentti