Maximin syksyn oopperasarja alkaa Verdin klassikolla

Spread the love

Varkauden elokuvateatteri Maximin oopperasarja alkaa tiistaina 11. syyskuuta. Kukin sarjan teos nähdään valkokankaalla kahdesti. Esitysaikoihin on tullut hiukan muutosta, tiistain iltaesitystä on aikaistettu ja se on nyt klo 18.30. Päivänäytös järjestetään keskiviikkona klo 13.00 aiemman torstain sijaan.

Syksyn oopperakausi alkaa komeasti Giuseppe Verdin klassikko-oopperalla Aida, joka on tallenne Salzburgin festivaalien esityksestä. Aida on syvällinen kuvaus hierarkioista ja poliittisista voimasuhteista, ja se on myös yksi Verdin koskettavimmista kappaleista. Suuria tunteita oopperassa kokevat traagisen kolmiodraamaan ajautuvat Egyptin voittoisa soturi Radamès ja kaksi hänen rakkaudestaan kilpailevaa naista: faaraon tytär Amneris ja hänen etiopialainen orjansa Aida. Rooleissa ovat mm. Anna Netrebko, Francesco Meli, Roberto Tagliavini, Ekaterina Semenchuk, Dmitry Belosselskiy ja Luca Salsi. Teoksen on ohjannut Shirin Neshat.

Myös lokakuussa nähtävä La Traviata on Giuseppe Verdin säveltämä. Teatro dell’opera di Roman teoksen on ohjannut maineikas elokuvaohjaaja Sofia Coppola. Valentinon puvustama ja Nathan Crowleyn lavastama tarina ylhäisen aatelismiehen ja pahamaineista elämää viettävän kaunottaren rakkaudesta on vertaansa vailla komeudessaan ja elokuvamaisuudessaan, tasapainotellen taidokkaasti modernin ja klassisen välillä. La Traviatan rooleissa laulavat mm. Francesca Dotto, Antonio Poli, Roberto Frontali ja Anna Malavas.

Gaetano Donizettin La Favorite sijoittuu Maurien valloittamaan Espanjaan, ja se seuraa kolmiodraamaa Castilen kuninkaan Alfonson, hänen suosikkinsa Leonoren ja tytön rakastajan Fernandin välillä. Luvassa on hovijuonittelua, uskontoa, petosta, valehenkilöllisyyksiä ja suuria uhrauksia. Ooppera on Teatro La Fenicen tuotantoa ja sen on ohjannut Rosetta Cucchi. Rooleissa ovat mm. Veronica Simeoni, John Osborn ja Vito Priante.

Syksyn oopperakauden päättää joulukuussa Opera de Paris’n tuotantoa oleva Lännen tyttö. Giacomo Puccinin ooppera sijoittuu Villiin länteen ja Kalifornian kultaryntäyksen aikaan. Karujen olojen keskellä kullankaivajien keitaana on saluuna, jonka emäntänä toimii hemaiseva Minnie. Liian moni mies ihastuu tähän saluunaan naiseen, ja kilpailu kaunottaren sydämestä alkaa. Nikolaus Lehnhoffin ja Andy Sommerin ohjaaman teoksen rooleissa ovat mm. Nina Stemme, Claudio Sgura, Marco Berti, Roman Sadnik, Andrea Mastroni, André Heyboer, Emanuele Giannino ja Roberto Accurso.

Maximin oopperasarja syksyllä 2018

Aida (Salzburg Festival) ti 11.9. klo 18.30 ja ke 12.9. klo 13.00

La Traviata (Teatro dell’opera di Roma) ti 9.10. klo 18.30 ja ke 10.10. klo 13.00

La Favorite (Teatro La Fenice) ti 13.11. klo 18.30 ja ke 14.11. klo 13.00

Lännen tyttö (Opera de Paris) ti 11.12. klo 18.30 ja ke 12.12. klo 13.00

Kaikissa oopperoissa on suomenkielinen tekstitys.

Muutokset ovat mahdollisia.

Jätä kommentti