Levoton Leppävirta – vuosi 1918 Leppävirran kunnanarkistossa

Spread the love

Näyttely koostuu sata vuotta sitten syntyneistä asiakirjoista. Aineisto vaihtuu kuukausittain ja näyttely kootaan luettavaksi myös kunnan kotiseutumuseon sivulle.

Kesä-elokuun ajan näyttely oli esillä kotiseutumuseossa. Syyskuussa vitriinit palaavat kunnantalolle, valtuustosalin aulaan. Vitriinissä on esillä alkuperäisen asiakirjan lisäksi myös helppolukuinen versio asiakirjojen tekstistä. 

Näyttelyn rungon muodostavat toimielinten – lähinnä kunnallislautakunnan ja valtuuston – pöytäkirjat ja kirjeenvaihto.

 

SYYSKUUN AIHEET:

Kunnallislautakunta oli pyytänyt jo toukokuussa läänin maaherralta ohjeita, kuinka menetellä, ”kun täällä valittiin niinsanotut kunnalliset vaalilautakunnat valtuuston vaalia varten jota vaalia ei vielä ole toimitettu, ja silloisten olojen melkein pakoittamana siihen tuli sellaista kansanainesta jota siihen nyt ei mitenkään valittaisi, nyt niistäkin osa on hävitetty ja osa on vankina, pyydän nöyrimmin kysyä miten voisimme saada tilaisuuden toimittaa kokonaan uudestaan nuo kunnallisten vaalilautakuntien asettamisen.”

Kokouksessaan 22. syyskuuta kunnallislautakunta täydensi kunnallisia vaalilautakuntia niiltä osin, kun ne olivat tulleet vaillinaisiksi. Tammikuussa oli vaalilautakuntiin valittu 93 jäsentä. Näistä 39 eli 40 % jouduttiin valitsemaan uudelleen.

Levoton vuosi oli työllistänyt vanginvartija Herman Sikasta oletettua enemmän. ”Kun allekirjoittanut vuonna 1915 viimeksi valittiin nykyiseen vanginkuljettajan- ja hoitajan toimeen Leppävirran vanginkuljettajan piirissä sovittiin minun vuosipalkakseni kuusisataa markkaa johon lisäksi tuli vapaa asunto ja lämpö. Kuten jokainen tietää tuotti minulle viimme kulunut talvi sanomattoman paljon työtä josta työstä minulla ei silloin kun tätä tointa hain ei ollut aavistustakaan ja sanotun työn paljouten takija en päässyt yhtään sivutoimiin enkä ole saanut suojeluskunnastakaan yhtää palkkaa vaikka kyllä aikani meni vangien hoitossa. Kuin myös elintarpeet ovat siitä asti tuntuvasti kallistuneet jonkavuoksi anon että minun vuosipalkkani tältä kuluvalta ja ensi vuotelta korotettaisiin kuutella satalla markalla vuotessa.” Kuntakokous käsitteli hänen palkankorotusanomuksensa syyskuun kokouksessa ja päätti maksaa 400 markkaa lisää entisen vuosipalkan lisäksi.

Kuopion läänin maaherran kiertokirje ja kuulutus 2.9.1918 ”kehoittaa Teitä kaikin käytettävissänne olevin laillisin keinoin osaltanne koettamaan saada ehkäistyksi kuulutuksessa lähemmin mainitut kiihoitukset ja kiihoittajat saattaa vaarattomiksi.” Kirje luettiin tiedoksi kunnallislautakunnan kokouksessa 22.9.1918.

Näyttelyssä esillä Herman Sikasen kirje, kirjeenvaihtoa vaalilautakuntien valintaan liittyvässä asiassa sekä maaherran kiertokirje ja kuulutus.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Kuvaesitys vaatii JavaScriptin.

Jätä kommentti