Noriperän kesä – talleroisia Kolovedeltä

Spread the love

Seitsemäntoista pientä tarinaa ja seitsemäntoista piirrosta.

Liikkeelle lähdetään seuraavasti: ”Kevät: aurinko oli nuoleskellut jo muutaman päivän Pirunvuoren kupeita. Koukunpolveen laskeutuva laakso huokui vielä kalseaa viileyttä. Koukunvuoren rinteessä vanhassa kusiaispesässä alkoi olla lämmin.”

Emeritus lehtori Erkki Laita kirjoitti puolenkymmentä vuotta sitten tarinoita, ”puolisatuja lapsille”, kuten hän itse sanoo, pääosiltaan liittyen Koloveden kansallispuiston seutuun. Esimerkkinä edellä kerrottu Koukunpolvi – suomalainen kansallismaisema.

– Alunperin ajattelin nitoa jonkinlaisen nipun tarinoista, jotka ovat erilaisia kuin lastensadut. Tarinoista tulikin kirjanen, joka on omistettu lapsenlapsillemme Kajolle ja Pyrylle. Tarinoissa on todentynkää, satua ja mielikuvitusta, hän kertoo.

Kirjan on kuvittanut lyijykynäpiirroksillaan kuvanveistäjä Taru Mäntynen, kirjan tarinankertojan puoliso. Kyseessä on hänen ensimmäinen kirjakuvituksensa – piirrokset syntyivät viime talven aikana. Kirjan otsikossa esiintyvä Noriperä on heidän kesäpaikkansa keskellä Koloveden kansallispuistoa.

– En tunne itseäni kuvittajapiirtäjäksi. Piirrokset tein reippaammalla kädellä – ei ”nyhräyspiirtämisellä”, hän sanoo.

Noriperän kesä -kirjasesta on tässä vaiheessa otettu 200 kappaleen painos. Kustantajana on varkautelainen Klubin kirjasto. Vastikään kirjapainosta tullut teos on saatavilla Dekkarit-festivaalin yhteydessä 27.-29.7. Warkauden Klubilta.

Oheisena kirjasen etu- ja takakannen kuvat, jotka ovat Taru Mäntysen kuvaamia. Piirros liittyy kirjasen ensimmäiseen tarinaan ”Karhu Nalle”.

Klikkaa kuvat suuremmaksi.

Jätä kommentti