Neljäs Euroopan kulttuuriperintö- palkintojen Grand Prix Suomeen

Spread the love

Kulttuurikasvatushanke Kulttuurivoltille EU:n ja Europa Nostran kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinto.

Suomalainen Kulttuurivoltti -hanke ja suomalainen suunnitelmallinen kulttuurikasvatusmalli ovat saaneet EU:n ja Europa Nostran vuoden 2018 kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon. Palkinnot jaettiin juhannusaattoiltana 22. kesäkuuta Berliinissä järjestetyssä palkintogaalassa, jota isännöivät Saksan liittotasavallan presidentti Frank-Walter Steinmeier, kulttuuriperintöjärjestö Europa Nostran puheenjohtaja, oopperalaulaja Plácido Domingo sekä EU:n koulutus-, kulttuuri-, ja urheilu-komissaari Tibor Navracsics. Pääpalkinto on Suomelle kaikkiaan neljäs. Aiemmin Grand Prix’n ovat saaneet vuonna 2016 Adoptoi monumentti -hanke, vuonna 2009 Kesälahden kirkon kellotapuli ja vuonna 2002 Kierikkikeskus Yli-Iissä.

Euroopan unionin ja Europa Nostran yhteiset kulttuuriperintöpalkinnot (European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Awards) ovat alan merkittävin kunnianosoitus Euroopassa ja palkinto osoittaa, että mallin toivotaan leviävän EU-maissa. Seitsemän Grand Prix voittajaa valittiin 29:stä palkitun hankkeen joukosta.

Palkintojuhla on yksi kaikkien aikojen ensimmäisen Euroopan kulttuuriperintöhuippukokouksen (European Cultural Heritage Summit) kohokohdista. Berliinissä 18.–24. kesäkuuta järjestettävä huippukokous on Kulttuuriperinnön eurooppalaisen teemavuoden 2018 keskeinen tapahtuma. Tibor Navracsics, EU:n koulutus-, kulttuuri- ja urheilukomissaari, totesi että teemavuosi nostaa tämänvuotiset pääpalkinnot tavallista merkittävämmäksi saavutukseksi. Eurooppalaisen teemavuoden tuloksena komissio tulee julkaisemaan kulttuuriperinnön toimintaohjelman varmistaakseen, että yhteinen sitoumus säilyttää kulttuuriperintö pysyy Euroopan unionin keskeisenä poliittisena ohjelmakohtana.

– On ollut valtava ilo ja etuoikeus tavata palkinnon voittajia Berliinissä ja juhlia heidän saavutuksiaan yhdessä näin monen kulttuuriin ja kulttuuriperintötyölle omistautuneen ihmisen kanssa. Lämpimät onnitteluni kaikille voittajille, ja aivan erityisesti pääpalkinnon ja yleisöpalkinnon voittajille. Voittajat ovat loistavia esimerkkejä yhteisöistä ja yksityishenkilöistä, jotka pitävät huolta yhteisestä kulttuuriperinnöstämme ja työskentelevät sen pelastamiseksi, Plácido Domingo sanoi.


Kulttuurisuunnitelmia paikalliselta pohjalta
Kulttuurikasvatussuunnitelma tarjoaa lapsille ja nuorille kulttuuri- ja kulttuuriperintökasvatusta osana kunnan perusopetusta. Kulttuurivoltti-hankkeessa tähdättiin näiden suunnitelmien määrälliseen kasvattamiseen. Hankkeessa tuotettiin verkkotyökalu, kulttuurikasvatussuunnitelma.fi, jonka avulla kunnat voivat itsenäisesti laatia kulttuurikasvatussuunnitelman, joka perustuu heidän omaan paikalliseen kulttuuritarjontaansa. Työkalu on vapaasti kaikkien käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

– Tämä hanke tarjoaa suhteellisen edullisen, mutta tehokkaan mallin, jota voidaan soveltaa kaikkialla Euroopassa sellaisen opetuksen suunnittelussa, jonka keskiössä ovat kulttuuriset arvot, tuomaristo vahvisti.

Kulttuurivoltti-hankkeen toteuttivat yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa ja sen tärkeimmät yhteistyökumppanit olivat Kuntaliitto, Opetushallitus ja Taiteen edistämiskeskus. Hanketta rahoitti opetus- ja kulttuuriministeriö. Lisäksi Taiteen edistämiskeskus tuki työpajakiertueen järjestämistä.

Kulttuurivoltti -hankkeen käynnistyessä kulttuurikasvatussuunnitelmia oli Suomen 311 kunnasta vain 43 paikkakunnalla. Hankkeen päättyessä vuonna 2017 kulttuurikasvatussuunnitelmia oli 90 eri puolilla Suomen minkä lisäksi 50 suunnitelmaa oli valmisteilla.

Työpajoja järjestettiin 15 paikkakunnalla ja kiertue tavoitti 83 Suomen kuntaa ja sai tilaisuuksiinsa yli 450 osallistujaa. Lastenkulttuurikeskusten liitto jatkaa yhteistyössä Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran kanssa työpajojen järjestämistä niillä alueilla, joilla ei vielä ole kulttuurikasvatussuunnitelmaa.

Palkintojuhlaan osallistui noin 1000 henkilöä EU-elinten ja jäsenvaltioiden korkean tason virkamiehistä kulttuuriperintöorganisaatioiden johtajiin kaikkialta Euroopasta.

Huippukokouksen ”Yhteinen kulttuuriperintö – yhteiset arvot” (Sharing Heritage – Sharing Values”) järjestävät Saksan kulttuuriperintökomitea (DNK), Preussin kulttuuriperinnön säätiö (SPK) ja Europa Nostra. Sitä tukevat Euroopan komissio, Saksan liittohallituksen kulttuuri ja mediakomissaari, Berliinin senaatin kulttuuri ja Eurooppa -asioiden osasto sekä saksalaiset ja eurooppalaiset yhteistyökumppanit, tukijat ja yksityiset lahjoittajat.

Jätä kommentti