Katukalastus leviää Suomeen

Spread the love

Street fishing eli katukalastus on kalastamista urbaanissa ympäristössä, usein aivan keskustojen tuntumassa. Katukalastusta luonnehtivat rentous ja helppous, sillä katukalastajan ei tarvitse varustautua vaellusrinkalla, saappailla ja hyttyskarkotteilla. Ei myöskään tarvita kesämökkiä eikä venettä, ja kalaa on.

Suuri määrä suomalaisia asuu kaupungeissa ja taajamissa muutaman sadan metrin säteellä vesistön rannasta. Parhaimmillaan riittää, että nappaa vaikkapa virvelin oven pielestä, astuu ulos rappukäytävästä, ylittää suojatien ja on rannassa. Tässä voi heittää vieheellä muutaman heiton ja saattaapa tulla vaikka ahvenia tai kuha. Tätä voi kokeilla myös ruokatunnilla, jos työpaikan sijainti on sopiva. Katukalastuspaikat ovat varsin vaivattomasti saavutettavissa myös hieman etäämmällä asuville, sillä kaupungeissa ja taajamissa julkinen liikenne kulkee tiheästi.

Ranskasta muualle Eurooppaan

Street fishingin suosio nousi kuluvan vuosikymmenen alussa Ranskassa, Pariisissa, josta se levisi nopeasti moniin muihinkin Euroopan maihin ollen nykyään erittäin suosittua myös muun muassa Hollannissa, Belgiassa, Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa. Erityisesti nuoret ja nuoret aikuiset ovat ottaneet katukalastuksen omakseen ja he ovat verranneet saamaansa kokemusta videopelien pelaamisen tuottamaan adrenaliinipiikkiin.

Street fishing Suomessa

Viime vuonna Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestön (SVK) Lähelle kalaan -hanke järjesti ensimmäiset Street fishing kilpailut seitsemässä Suomen kaupungissa. Uusi kilpailumuoto sai positiivista palautetta ja tänä vuonna kisat järjestetään kolmeentoista alla mainittuun kaupunkiin. HUOM! 50 nopeimmin ilmoittautunutta joukkuetta mahtuu mukaan!

Street fishing -kilpailujen juoni lyhyesti:

– Kalastetaan rannoilta kahden hengen joukkueina

– Mitataan neljä pisintä kalaa (yksi per laji) ja yhteispituus ratkaisee

– Kalat voi halutessaan vapauttaa

– Nuoret saavat 5 cm etumatkaa

– Voittajaparista nimetään kyseisen kaupungin ”Kalakunkku 2018”

– Mukavat palkinnot

– Nuoret: 0 euroa, SVK:n jäsenet: 5 euroa, muut: 10 euroa/hlö

Kajaani, 12.6. klo 17-20
Jyväskylä, 13.6. klo 17-20
Seinäjoki, 14.6. klo 17-20
Joensuu, 17.6. klo 9-14
Varkaus, 27.6. klo 17-20
Imatra, 1.7. (luult. 10-13)
Rauma, 30.7. klo 17-20
Lahti, 4.8. klo 17-20
Turku, 8.8. klo 17-20
Kemi, 9.8. klo 17-20
Tampere, 15.8. klo 17-20
Helsinki, 23.8. klo 17-20
Kuopio, 8.9. klo 10-13

Tarkemmat säännöt, ilmoittautumisohjeet ja muuta lisätietoa löydät fisuun.fi -sivujen tapahtumaosiosta. Ensimmäisten kisojen osalta tapahtumat ovat jo näkyvillä – myöhempien kisojen osalta tapahtumat tulevat näkyviin lähiaikoina. Varsinaisten kilpailuiden lisäksi on mahdollisuus osallistua erilaisiin perheille järjestettyihin onki-iltoihin tai muihin avoimiin tapahtumiin, joissa voi lainata välineitä ja kokeilla lähikalastusta. Myös näistä löytyy tietoa fisuun.fi -sivuilta.

Seuraamalla Lähelle kalaan -hankkeen Facebookia, facebook.com/lahellekalaan, saat ilmoituksia uusista lähikalastustapahtumista ja muusta aiheeseen liittyvästä.

Vielä lopuksi kaupunkikalastusta harkitsevalle vinkki, että onkimatoja saa ostaa nykyään purkitettuina kaupoista (kalastustarvikeliikkeet, Motonet, Hong Kong, osa kalastusosastolla varustetuista päivittäistavarakaupoista jne.) ja ne säilyvät jääkaapissa useita viikkoja. Matojen puutekaan ei siis enää nykypäivänä ole este mukavien onkihetkien viettämiselle keskellä kaupunkia.

Jätä kommentti