Kari Rajamäki: Hyvinvointi- ja terveyserojen kavennusta tarvitaan

Spread the love
Kari Rajamäki puhumassa Joroisissa.

Vappuna 2018 Suonenjoella ja Joroisissa puhuneen Kari Rajamäen mukaan hallitus luo maahan kaksia työmarkkinoita. EU:n ulkopuolelta tulevilla halutaan luoda halpatyömarkkinat ilman saatavuusharkintaa.

– Törkein uusi isku on porvarihallituksen esitys luoda ikään perustuva kahtiajako heikentämällä nuorten työmarkkina-asemaa – mielivaltaisesti luomalla alle 30-vuotiaille huonompi työsuhdeturva, totesi Rajamäki, jonka mukaan pakkolaeilla uhkailu, lomarahaleikkaukset, aktiivimalli, vuorotteluvapaan leikkaus, työvoimapoliittisen koulutuksen alasajo, koeajan pidennykset, työttömyysturvan leikkaukset, karenssiajan pidennykset ja takaisinottovelvollisuuden lyhentäminen – siinäkö on käsitys hyvinvointimme rakentamisesta.

Rajamäen mukaan palkansaajien syyllistämisen sijaan tarvitaan vihdoin kunnon arviota ylipalkattujen johtajien lyhytnäköisestä kehittämisotteesta.

– Suomalaiset johtajat eivät edusta mitään poikkeavaa osaamista, jotta heidän käsittämättömät palkkansa puoltaisivat paikkaansa. Ne kertovat vain kasvaneesta ahneudesta ja yritysmaailmaan levinneestä moraalikadosta, hän sanoi ja myös nosti esille tarpeen uudesta kansanterveyslaista, asuinpaikasta ja varallisuudesta riippumatonta laajaa terveydenhuoltoa, hyvää hoidon porrastusta ja kokonaistukea ihmisille sosiaali- ja terveydenhuollon hoitoketjussa.

– Emme tarvitse monopoleja vaan hyvinvointi- ja terveyserojen kaventamista.

Rajamäen mukaan hallitus runttaa ideologisesti perustuslakivaliokunnasta välittämättä jo 200 miljoonan euron ”voitelurahalla” valinnanvapauspilottejaan.

– Tällä rahalla olisi voitu purkaa terveyskeskusten jonot – ilman että vaarannetaan julkisen palvelujärjestelmän tulevaisuus ja rahoituksen kestävyys.

Palvelutuotanto on oltava pääosin julkisen sektorin vastuulla siten, että yksityiset ja kolmas sektori täydentävät palvelutarjontaa esim. palvelusetelimallilla.

Sote-palvelut on luotava ihmisen tarpeista – hoitoon on päästävä jonottamatta ja asiakasmaksut eivät saa estää lääkäriin menoa.

Meidän on tunnustettava yhdessä kansallinen häpeä leipäjonoista ja köyhyydestä. kaksi viidestä työmarkkinatukea saavista ihmisistä jättää lääkkeensä hankkimatta varattomuutensa vuoksi.

Kari Rajamäen mielestä eduskuntavaalien kautta on pysäytettävä kovat arvot arjessa ja työelämässä.

– Tulo- ja terveyserot kasvavat. Nuorten, työttömien ja eläkeläisten köyhyyteen on puututtava. Nuoret syrjäytetään ja viranomaisten tietosuojan taakse menevä passiivisuus jättää nuoret ajelehtimaan. Jokaiselle nuorelle on taattava henkilökohtainen neuvonta, jolla löytää oman työ-, koulutus- tai harjoittelupolkunsa, hän sanoi.

Jätä kommentti