Yleisöopastus ja taidevartti museoiden ohjelmassa

Spread the love
Tyko Sallisen Punakaartilainen-teos. (Kuva: Vesa Moilanen) (Klikkaa kuva suuremmaksi.)

Varkauden museoissa on yleisöopastus Vihan värit -näyttelyyn torstaina 15.3. klo 17.

Opastuksella kerrotaan sisällissodan syistä ja seurauksista sekä punaisten että valkoisten lähtökohdista. Siitä, kuinka Varkaus muuttui osana maailman ja Suomen valtavaa myllerrystä idyllisestä tehdasyhteisöstä poliittiseksi ruutitynnyriksi. Mitkä syyt johtivat vuoden 1918 dramaattisiin tapahtumiin Varkaudessa?

Taidevartissa tiistaina 20.3. klo 12 on kohteena teos Punakaartilainen.

Varkauden museoiden näyttelyssä Vihan Värit on esillä Tyko Sallisen maalaus Punakaartilainen. Rauhallisesti poseeraavan, työväkeen kuuluvan miehen tietää vain nimen perusteella punakaartilaiseksi. Taidevartissa kerrotaan taiteilijasta ja tutkitaan maalausta. Kerrotaan myös Tyko Sallisen asuinpaikan Hyvinkään taisteluista sisällissodan aikaan. Mallinsa Sallinen sai Mutilan lauantaitansseista, jossa työväki kävi. Taiteilija istui piirtämässä ja kutsui malleja vielä erillisiin malli-istuntoihin kotiinsa. Punakaartilainen kuuluu Varkauden kaupungin Rakel Kansasen kokoelmiin.

Sekä yleisöopastukseen että taidevarttiin on maksuton pääsy.

Jätä kommentti