Laadukasta lastenkulttuuria jo 15 vuoden ajan – viime vuonna yli miljoona osallistujaa

Spread the love

Suomen lastenkulttuurikeskukset ovat tuoneet kulttuuria lasten ja nuorten arkeen jo 15 vuoden ajan. Keskukset ovat tuottaneet kymmeniätuhansia työpajoja ja tuhansia näyttelyitä, esityksiä ja kulttuuritapahtumia lapsille, nuorille ja lapsiperheille.

Tässä ajassa alun perin Taikalamppuna tunnettu lastenkulttuurikeskusten yhteistyöverkosto ehti kehittyä Suomen lastenkulttuurikeskusten liitoksi ja käynnistää monenlaisia hankkeita. Näistä mittavin on syksyllä 2017 alkanut kolmevuotinen Taidetestaajat-hanke, jonka myötä Suomen kasiluokkalaiset tekivät vuonna 2017 yli 81 000 vierailua erilaisten taide-elämysten äärelle.

Lastenkulttuurikeskukset tuovat taiteen keinoin tapahtuvaa kasvatusta mahdollisimman monen lapsen ja nuoren arkeen. Vuonna 2017 keskusten toimintaan osallistuttiin noin 1 195 000 kertaa. Yli puolet (62%) lastenkulttuurikeskusten toiminnasta oli koulu- tai päiväkotipäivän aikana tapahtuvaa kulttuurikasvatusta. Eri taiteenalojen työpajat, taidelaitosretket, konsertit, teatteri-, tanssi- ja sirkusesitykset ja taiteilijavierailut ovat osa jo monen koulun arkea. Lastenkulttuuri tavoitti koulu- ja päiväkotipäivän aikana tai koulussa järjestettävänä kerhotoimintana viime vuonna yhteensä noin 377 000 lasta ja nuorta. Kulttuuria voi olla oppituntien aikana, harrastetoimintana oppituntien välissä tai koulun jälkeen.

Yleisintä toimintaa lastenkulttuurikeskuksissa ovat eri taiteenalojen työpajat ja esitykset. Työpajoja järjestettiin viime vuonna noin 10 000 ja esityksiä noin 2500. Lastenkulttuurikeskus Verso tuotti vuonna 2017 977 tilaisuutta, joissa tavoitettiin yli 28 000 osallistujaa. Suurin osa tilaisuuksista on toteutettu koulussa tai varhaiskasvatuksessa. Pieksämäen Nukkekodilla kävi viime vuonna noin 7800 kävijää, Seikkailujen Saaressa Varkaudessa puolestaan 3200. Jokaisessa alueen kirjastossa toteutetaan säännöllisesti myös monitaiteista satutuokiotoimintaa, joka tavoitti viime vuonna liki 4000 kävijää.

Lastenkulttuurikeskus Verso perustettiin vuonna 2008, joten kuluvana vuonna Verso viettää 10v-juhlaa. Tällä hetkellä Versoon kuuluu yhdeksän jäsenkuntaa Pohjois- ja Etelä-Savosta. Verson toiminta-alueen kunnat ovat Heinävesi, Hirvensalmi, Joroinen, Juva, Leppävirta, Pieksämäki, Rantasalmi, Savonlinna ja Varkaus. Taidetestaajat-hankkeessa Verson koordinointialueeseen kuuluvat jäsenkuntien lisäksi Enonkoski, Kangasniemi, Mikkeli, Mäntyharju, Pertunmaa, Puumala ja Sulkava.

Huomattava osuus lastenkulttuurikeskusten toiminnasta vuonna 2017 (ka 80%) oli sekä sisällöllisesti että fyysisesti esteetöntä. Myös erilaiset etniset taustat ja kieliryhmät otetaan toiminnan suunnittelussa huomioon, ja yli puolet lastenkulttuurikeskuksista tarjoaakin lapsille sisältöjä kaksi- tai useampikielisenä.

Suomen lastenkulttuurikeskusten liittoon kuuluu nykyisin 27 lastenkulttuurikeskusta ympäri Suomen, ja toiminta kattaa yli puolet maan kunnista. Liittoa edeltävä verkosto, Taikalamppu, perustettiin vuonna 2003. Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto perustettiin vuonna 2015.

Jätä kommentti