Kirjallisuuspalkinnon lapsiraati aloitti luku-urakkansa

Spread the love

Vekara-Varkaus -festivaaliviikko tulee jälleen kesäkuun alussa ja viikkoon liittyen valtakunnallisen Lasten LukuVarkaus -palkinnon ehdokaskirjat ja voittajakirjan valitseva lapsiraati julkistettiin Kalevalan päivänä, suomalaisen kulttuurin päivänä.

Valtakunnallinen Lasten LukuVarkaus -palkinnon perustivat vuonna 2001 Stora Enso Oyj ja Varkauden kaupunki. Palkinto jaetaan vuosittain suomalaiselle, suomenkieliselle lastenkirjalle. Palkinto on 3.500 euroa ja sen maksavat perustajat puoliksi. Palkinnolla halutaan tukea lastenkirjallisuutta sekä lasten luku- ja kirjallisuusharrastusta. Parhaan lastenkirjan ja palkinnon saajan valitsevat kuusi 9-12-vuotiasta lasta esiraadin 5-10 valitsemasta kirjasta.

3.500 euron palkinnosta päättävän lapsiraadin jäsenet ovat seuraavat: Lehtoniemen koulusta ovat Roosa Kärtevä, Oona Kräkin ja Venla Tornberg (lapsiraadin puheenjohtaja) sekä Waltterin koulusta Pyry Tuohino, Aada Matikainen ja Sohvi Huovinen.

Finaalikirjat valinneeseen esiraatiin kuuluivat filosofian lisensiaatti Petri Pietiläinen, Suomalainen Kirjakauppa Oy Varkauden myymälän myymäläpäällikkö Minna Heikkinen, Varkauden kaupunginkirjaston lasten- ja nuortenosaston osastonjohtaja Katriina Leväinen, Stora Enso Oyj:n projektiassistentti Maija-Helena Soininen ja Navitas Kehitys Oy:n tapahtumatuottaja Heli Sutinen.

Kirjallisuuspalkinnon esiraati kävi läpi vuonna 2017 julkaistun suomalaisen lastenkirjallisuuden. Raati luki läpi kaikki Suomessa suomeksi vuonna 2017 ilmestyneet lastenromaanit, jotka kuuluivat palkintokategoriaan – n. 60 kirjaa. Suomalaisen lastenkirjallisuuden tasoa kuvaa se, että todella monia hyviä ehdokkaita jouduttiin jättämään pois.

Esiraadin mukaan kirjojen yleisilme oli se, että kirjailijat tarttuivat tämän päivän ongelmiin lasten elämässä, kuten esimerkiksi uusioperheiden arkeen. Vuonna 2017 erityiskorostuksena olivat ekologiset teemat, joista finaalikirjoihin pääsi kaksi teosta. Perinteisiä historiallisia tai fantasiakirjoja oli vähemmän kuin ennen.

Vuonna 2018 Lasten LukuVarkaus -palkinnosta kisaavat seuraavat 6 ehdokasta: Aho, Elisabet: Siirin simakesä (Kustannus-Mäkelä), Ala-Harja, Riikka: Kahden maan Ebba (Otava), Helmi, Henna: Nellyn uudet kuviot. 1. osa IceLove -sarjasta, (Tammi,) Kallioniemi, Tuula: Villi viikko (Otava), Linna, Martti: Isän luokse (Myllylahti) ja Parkkinen, Leena: Pikkuveli ja mainio harharetki (Teos).

Lasten LukuVarkaus -palkinnon voittajakirja julkistetaan ja kirjailija palkitaan keskiviikkona 13.6.2018 Vekara-Varkaus -festivaaliviikolla.

Jätä kommentti