Yleisöopastus Vihan Värit -näyttelyyn

Spread the love

Yleisöopastuksessa Vihan värit -näyttelyyn torstaina 1.3. klo 17 pureudutaan niihin tekijöihin, jotka johtivat vuoden 1918 tapahtumiin Varkaudessa, sisällissodan syyt ja seuraukset. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Tietoa Vihan Värit -näyttelystä:

Sodalle on aina syynsä. Sodalla on myös aina seurauksensa. Vihan värit – Sisällissodan syitä ja seurauksia -näyttely pureutuu niihin tekijöihin, jotka johtivat vuoden 1918 tapahtumiin Varkaudessa. Näyttely ei pääty helmikuiselle palavan sahan valaisemalle Huruslahden jäälle, vaan se esittelee myös, mitä tapahtui sodan jälkeen – ja ennen kaikkea miksi.

Näyttelyssä pääsee tutustumaan molempien osapuolien lähtökohtiin ja lopputulemaan Kävijä kulkee matkan läpi Varkauden, joka muuttuu osana maailman ja Suomen valtavaa myllerrystä idyllisestä tehdasyhteisöstä poliittiseksi ruutitynnyriksi. Vuonna 1918 kaikkien piti valita puolensa. Tämä teema toteutuu nyt näyttelyssäkin.

Uusien tehtaiden ansiosta työväestön määrä Varkaudessa oli moninkertaistunut 1900-luvun ensimmäisinä vuosina. Ensimmäinen maailmansota käynnistyi kesällä 1914, joka käynnisti suurten tapahtumien ketjun. Venäjä romahti, Suomi itsenäistyi. Työväki vaati oikeuksiaan ja järjestäytyi. Sodasta aiheutunut epävakaisuus heijastui myös Varkauteen. Töitä ei ollut enää kaikille tulijoille. Ruokapula uhkasi. Asumisoloissa ei ollut aina kehumista. Syntyi katkeruutta ja jännitteitä. Levottomuutta. Varkauden porvarillinen väestö tunsi olonsa uhatuksi. Syntyy puna- ja valkokaarteja. Aseistaudutaan. Luodaan yhteyksiä muualle Suomeen.

Työväestö järjestäytyi punakaartiksi ja otti vallan Varkaudessa marraskuun suurlakon aikana vuonna 1917. Useat porvarillisiksi katsotut henkilöt menettävät henkensä tai vapautensa. Paikallinen suojeluskunta hajoaa, mutta Varkaus jää muutaman muun paikkakunnan ohella punaiseksi pesäkkeeksi muuten valkoiseen Savoon. Helmikuussa 1918 valkoinen armeija saartaa Varkauden ja hyökkää. Kaksi päivää kestäneen taistelun jälkeen viimeiset punaiset antautuvat massatehtaalla. Jälkiselvittelyt ja tuomioiden jakaminen alkaa heti, kun viimeiset punaiset kiväärit lasketaan.  Välittömästi taistelujen jälkeen tai kenttätuomioistuimen päätöksellä teloitettiin noin 220 punaista. Tämä on noin 10 prosenttia Varkauden työikäisistä miehistä ja noin 5 prosenttia koko väestöstä. Suhteutettuna väkilukuun Varkauden uhrimäärä on kaikista paikkakunnista sodan korkein.

Tapahtumien aiheuttamat katkeruus ja viha vaikuttivat vuosikausia Varkauden ilmapiiriin. Molemmilla puolilla tarinat ja muistot elävät yhä edelleenkin, vaikka itse tapahtumia kokeneita henkilöitä ei keskuudessamme enää ole.

Jätä kommentti