Varkauden museot avaa lisää sisällissodan kuvamateriaalia piipunjuurella.fi -palvelussa

Spread the love

Sisällissodan muistovuotena Varkauden museot on 23.2.2018 avannut reilun 300 kuvan kokonaisuuden sisällissodan kuvia piipunjuurella.fi -palvelussa. Kuvat on digitoitu museon kuva-arkistossa säilytettävän ”Muistoja vapaussotamme kunnian päiviltä” -albumista. Kuvia albumissa on varkautelaisille tutun Ivar Ekströmin kuvaamana sekä lisäksi muun muassa kuvia Gunnar Lönnqvistiltä, joka on kuvannut lähes ikoniset kuvat valkoisen armeijan voitonparaatista Helsingissä 16.5.1918. Albumissa on kuvia laajalti pitkin Savon ja karjalan rintamia.

Kuvat ovat autenttisia todisteita sata vuotta sitten kansaamme rikki repivästä sodasta. Kuvat voivat järkyttää suorasukaisuudellaan, eikä niitä ole helppo tarkastella. Ne ovat usein myös ideologisesti värittyneitä, sillä ne kuvaavat vain sodan toisen osapuolen, valkoisten näkökulmaa. Punaisten kuva-aineistoa Varkaudesta ei ole juuri lainkaan säilynyt julkisissa arkistoissa.

Nyt avattujen kuvien lisäksi piipunjuurella.fi -palvelussa on jo aikaisemmin julkaistu Ivar Ekströmin kuvakokoelman vuoteen 1918 liittyvät kuvat, jotka ovat osin samoja, kuin nyt julkaistavassa erässä. Uudessa avauksessa on kuitenkin paljon myös aikaisemmin harvoin nähtyä materiaalia. Kokonaisuudessaan piipunjuurella.fi -palvelussa löytyy nyt varsin kattava kuva-aineisto niin liittyen sisällissodan vaiheisiin Varkaudessa, kuin myös laajemmin koko Itä-Suomessa.

Museoiden Vihan värit -näyttelytyön yhteydessä digitoitu muukin kuvamateriaali julkaistaan palvelussa vuoden kuluessa sen luettelointityön edistyttyä.

Yksi kommentti artikkeliin ”Varkauden museot avaa lisää sisällissodan kuvamateriaalia piipunjuurella.fi -palvelussa”

Jätä kommentti