Liikenteen palveluiden digitalisointi tehdään konkreettisin askelin – Trafin mobiiliajokortti näyttää esimerkkiä

Kestävämpi tieliikenne vaatii konkreettisia tekoja, jotta sekä ympäristölle että turvallisuudelle asetetut tavoitteet täyttyvät, painotettiin Trafin tie 2018 -seminaarissa tänään Finlandia-talolla. Onnistuminen vaatii myös luovaa ajattelua sekä rohkeita kokeiluja, joissa liikenteen palveluiden digitalisointi on merkittävässä asemassa. Yhtenä esimerkkinä tästä on Trafin lanseeraama mobiiliajokortti, jonka testiryhmä laajenee.

– Meidän tulee tehdä konkreettisia toimia kestävämmän tieliikenteen puolesta, jotta tavoitteet eivät karkaa ulottumattomiin. Ajoneuvokannan uusiutuminen, vaihtoehtoisten käyttövoimien suosiminen sekä digitalisaation edistäminen erilaisten kokeilujen kautta ovat toimia, joita meidän kaikkien kannattaa tukea, sanoi tieliikennejohtaja Marko Sillanpää Trafi tie 2018 -seminaarissa tänään Finlandia-talolla.

– Ajoneuvokannan keski-ikä on jatkanut nousemistaan ja tämä kehitys pitäisi saada murrettua, jotta uudet kuljettajaa avustavat järjestelmät ja vähäpäästöiset autot yleistyisivät nykyistä ripeämmällä tahdilla. Tähän haasteeseen mm. romutuspalkkio ja vähäpäästöisten autojen etuudet vastaavatkin omalta osaltaan, jatkaa Sillanpää.

Mobiiliajokortti osa Autoilija-sovellusta

Trafi lanseerasi viime vuoden lopulla Autoilija-sovelluksen ja sen osana mobiiliajokortin testiversion. Mobiiliajokortin lisäksi sovellus sisältää ajoneuvopalveluita, mm. minkä tahansa ajoneuvon teknisiä tietoja voi hakea rekisteritunnuksella ja sovelluksesta näkeekin helposti, jos auto on katsastamatta. Myöhemmin tänä vuonna palveluun lisätään tieto mm. maksamattomista ajoneuvoveroista.

– Kokeilut ovat erinomainen tapa viedä uusia palveluita eteenpäin ja monissa tapauksissa varmasti tehokkain. Uutta tehtäessä kaikkea ei voi eikä kannatakaan lukita etukäteen, vaan säädöksiä tulee tulkita aina sen hetkisessä tilanteessa, painottaa Sillanpää.

– Mobiiliajokortin tiedot voi myös tarkastaa toisella mobiiliajokortilla QR-koodin avulla. Tällöin vain olennaiset tiedot näkyvät vastaanottajalle, mikä helpottaa ja nopeuttaa kortin käyttöä monissa tilanteissa. QR-koodi tekee myös osaltaan mobiiliajokortista erittäin luotettavan, jatkaa Sillanpää.

Mobiiliajokortin testiryhmä laajenee

– Olemme julkaisemassa vielä tämän viikon aikana uuden version Autoilija-sovelluksesta ja tarkoitus on kasvattaa myös testaajajoukkoa lähiaikoina. Pyrimme lisäämään iPhone-testaajien määrää jonkun verran ja myöhemmin keväällä alkaa myös Android-version kokeilu. Kommentit ovat olleet positiivisia ja uskallankin veikata tuotteelle menestystä, sanoo Sillanpää.

Uusien testaajien rekrytoinnin alkamisesta infotaan Trafin some-kanavissa ja nettisivuilla. Laajaan käyttöön sovellus on tarkoitus ottaa vuoden 2018 aikana.

Trafi tie 2018 –seminaari kokosi tänään 15.2.2018 Finlandia-taloon Helsinkiin noin 300 alan vaikuttajaa. Päivän aikana syvennyttään mm. tieliikenteen kansainväliseen sääntelyyn, liikennepalvelulain muutoksiin, robotiikkaan sekä keinoihin ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Tilaisuutta voi seurata somessa hashtagilla #Trafitie2018.

Jätä kommentti