Varkaudessa muistellaan ja tulkitaan sisällissotaa

Spread the love

Varkaus 18 -tapahtumaviikko kokoaa kaupunkilaisia kipeän paikallishistorian äärelle.

Varkaus, pohjoissavolainen teollisuuspaikkakunta on monelle piirtynyt kuviksi tehtaan pilviä hipovasta piippurivistä ja Taipaleen kahdesta kanavasta. Kaupunkia ohittaessaan ei ehkä tiedä, millaisia vaiheita näissä maisemissa elettiin sata vuotta takaperin.

Varkaudessa vuoden 1918 sisällissodan tapahtumat kärjistyivät poikkeuksellisen verisiksi. Vaikka taistelut eivät olleet mittavia, niin kaikkiaan noin kymmenen prosenttia ruukkiyhdyskunnan miesväestöstä menetti henkensä. Pitkään Varkaudessa vaiettiin kahdessa leirissä, kahdesta eri syystä. Punaiset oli lyöty maanrakoon ja myös valkoiset kantoivat pitkäaikaista traumaa tapahtumista.

Varkauden verenvuodatuksella oli useita eri syitä. Tapahtumat sijoittuivat sodan alkuvaiheeseen, jolloin sodan normistot olivat aivan olemattomat. Valkoisten vallattua Varkauden helmikuun 21. päivä käynnistyivät laajamittaiset teloitukset, jotka olivat osin kostoa punaisten tekemistä murhista.

Nyt, kun sisällissodasta on kulunut sata vuotta, Varkaudessa kokoonnutaan yhteisen historian äärelle. Varkaus 18 -tapahtumaviikolla, joka järjestetään kaupungissa 18.-25. helmikuuta, voi muistaa ja tulkita jaettua menneisyyttä monella eri tavalla. Viikon ohjelma on runsas ja se toteutetaan yhteistyössä useiden paikallisten ja ulkopaikkakuntalaisten toimijoiden kanssa. Viikon on koordinoinut yhteisötaiteilija ja ohjaaja Vilja Itkonen.

Ohjelmassa on muun muassa useita näyttelyjä, musiikki- ja teatteriesityksiä, konsertteja, keskustelutilaisuuksia ja vierailijaluentoja. Kaupungissa kuullaan viikon aikana esimerkiksi emeritusprofessori Seppo Hentilää ja kirjailija Sirpa Kähköstä. Monipuolinen kulttuuriviikko tarjoaa edellytykset keskustelun syntymiseen ja kansallisen trauman jaettuun muistamiseen. Toisaalta tilaa on annettu myös sodan vaiheiden hiljaiselle muistamiselle taiteen äärellä.

Viikko huipentuu Suomi ja Varkaus vuonna 1918 -tutkijaseminaariin, jossa sisällissotaan avaavat näkökulmia tutkijat eri puolilta Suomea. Viikonloppuna nähdään myös historiallisissa maisemissa kiertävä teatteriesitys Kahdeksantoista, joka kuljettaa yleisön linja-autoilla sadan vuoden takaisiin kuviin ja tunnelmiin, jotka nyt heräävät eloon teatterin keinoin.

Tarvetta vuoden 1918 muistamiselle tuntuu olevan Varkaudessa edelleen. Monen paikallisen sukuhistoria liittyy paikkakunnalla elettyihin kauhun päiviin ja niiden jälkiseurauksiin. Jo ennen helmikuisen viikon käynnistymistä Varkaudessa on muisteltu ruukkiyhdyskunnan sisällissotatapahtumia ja tehty aivan uudenlaista yhteistyötä eri alojen toimijoiden kesken.

Tapahtumaviikkoa ovat tukeneet Varkauden kaupunki ja Pohjois-Savon kulttuurirahasto.

Varkaus 18 -tapahtumaviikon ohjelma löytyy Varkauden kaupungin sivuilta osoitteesta: http://www.varkaus.fi/kulttuuri-ja-vapaa%E2%80%91aika/tapahtumat-ja-tilat/tapahtumat/varkaus-18-tapahtumaviikko-182-2522018

Jätä kommentti