Sunnuntaina vietetään koko perheen laskiaisriehaa

Spread the love

Wanhan ajan tyyliin vietetään koko perheen laskiaisriehaa sunnuntaina 11.2.2018, alkaen puoliltapäivin, Warkauden Klubin ympäristössä Päiviönsaressa. Laskiaiseen liittyen halutaan tuoda nykypäivään myös vanhaa kansanperinnettä. Entisaikaan esimerkiksi maaseudulla laskiainen oli hyvin merkittävä ajankohta vuodenkierrossa.  Laskiaisrieha tapahtuman järjestävät Warkaus-seura ry, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varkauden paikallisosasto ja Varkauden ev. lut. seurakunta.

Nykypäivän tietolähde, Wikipedia, kirjoittaa laskiaisasioista muun muassa seuraavasti:

”Monet Suomen laskiaismenoista ovat luultavasti peräisin vanhasta työnjuhlasta, jolloin naiset lopettivat pellavien, hamppujen ja villojen muokkaamisen ja kehräämisen langoiksi. Laskiaisperinteistä elävät mäenlaskun ja jääkelkkojen tapaiset huvit. Enää laskiaista ei yhdistetä pellavankasvuun, vaan siinä hyvästellään pimein talvi ja aletaan odottaa kevättä. Laskiaisen perinneruokiin kuuluvat hernekeiton lisäksi laskiaispullat.

Laskiaiseen kuuluvia juhlapäiviä ovat laskiais sunnuntai sekä kaksi päivää myöhemmin oleva laskiais tiistai, useissa maissa myös niiden välinen maanantai, joka esimerkiksi Saksassa tunnetaan nimellä Rosen montag (”ruusu maanantai”).

Suomessa, jossa laskiaisen aikaan on talvikeli, liittyy laskiaiseen myös mäen laskeminen esimerkiksi pulkilla. Perinteisesti pulkkamäessä huudettiin ”pitkiä pellavia, hienoja hamppuja, räätikkäitä kun nurkanpäitä (hirrenpää nurkkasalvoksessa) ja nauriita kuin lautasia”. Naapurin pellolle saatettiin toivoa tippuroita ja tappuroita. Mitä kauemmas kelkka luisti, sitä pidempiä pellavia saatiin. Muiden uskomusten mukaan naisten tuli pitää hiuksiaan auki ja harjata niitä usein. Näin taattiin pellavista puhtaita, kuituisia, vaaleita ja kiiltäviä.” (Wikipedia)

Varkauden sunnuntaiseen laskiaisriehaan kannattaa ottaa pulkat, liukurit ja muut mäenlaskuvälineet mukaan. Nuotiopaikoilla on mahdollisuus makkaranpaistoon ja kuumaa mehuakin on tarjolla – järjestävien tahojen toimesta ilmaiseksi. Laskiaisriehassa on luvassa kisailua ja hevosajelua sekä puisten perinnekelkkojen luovutus vuoden 2017 loppupuolella syntyneille varkautelaisvauvoille. Joulukuun alussa viimeksi tapahtuneen perinnekelkkojen luovutuksen yhteydessä todettiin, että kelkkoja oli luovutettu jo yli 80 kpl.

Jätä kommentti