Levoton Leppävirta – vuosi 1918 Leppävirran kunnanarkistossa

Spread the love

Levoton Leppävirta 1918 -näyttely koostuu sata vuotta sitten syntyneistä asiakirjoista. Aineisto vaihtuu kuukausittain ja näyttely kootaan luettavaksi myös kunnan kotiseutumuseon sivulle. Näyttelyvitriini sijaitsee kunnantalolla valtuustosalin aulassa. Vitriinissä on esillä alkuperäisen asiakirjan lisäksi myös helppolukuinen versio asiakirjojen tekstistä. Näyttelyn rungon muodostavat toimielinten – lähinnä kunnallislautakunnan ja valtuuston – pöytäkirjat ja kirjeenvaihto.

Helmikuun aiheet:

– Helmikuussa eivät kunnalliset toimielimet kokoontuneet lainkaan

– Kansakoulujen asiakirjoista löytyy merkintöjä punakaartin ja suojeluskunnan toiminnasta pitäjässä. Esillä näyttelyssä Kotalahden kansakoulun päiväkirja, jossa 5. helmikuuta on maininta ”Punakaartilaiset estivät koulunpidon”. Koulu oli toiminnassa seuraavan kerran 18.-19.2., kunnes helmikuun 20. päivä ” Suojeluskuntalaiset tulivat riisumaan aseet punakaartilta”. Koulutyö jatkui – päiväkirjamerkintöjen mukaan – maaliskuun 11. päivä.

– Näädänmaan kansakoulun johtokunta kokoontui 3.2.1918. Kokouksessa päätettiin, että jaetaan köyhille oppilaille maitoa puoli litraa päivässä sillä vielä ei voitu noudattaa valtuuston joulukuun 1917 päätöstä jakaa köyhille kansakoulun oppilaille keittoruokaa.

– Kuopion läänin maaherran kirje 23.2.1918 kunnallisvaalien järjestämisen siirtämisestä sekä kirje 25.2.1918 kaiken venäläisvaltaa muistuttavan poistamisesta.

Jätä kommentti